Sült máj hagymás tört burgonyával tálalva

Sült máj hagymás tört burgonyával

A sült máj hagymás tört burgonyával egy klasszikus magyar fogás, amely a házias ízek szerelmeseinek egyik kedvence. Az étel egyszerűsége ellenére gazdag ízvilággal rendelkezik, köszönhetően a karamellizált hagymának és a szaftos májnak. Ahogy a hagyma pirul a serpenyőben, az édes, karamellizált illata keveredik a fokhagymás máj gazdag aromájával, míg a frissen tört burgonya vajas állaga tökéletesen kiegészíti az étel szaftosságát. A tökéletes sült máj titka az, hogy ne süsd túl sokáig, így a belseje szaftos és puha marad. Ez az étel gyorsan elkészíthető, így ideális választás egy hétköznapi vacsorára vagy egy gyors ebédre.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Csirkemáj
3 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 kg Burgonya
50 g Vaj
100 ml Tej
3 ek. Olívaolaj
2 tk.
1 tk. Fekete bors
10 g Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, vágd nagyobb darabokra, majd sós vízben főzd puhára körülbelül 20-25 perc alatt.

    A burgonyát érdemes egyforma méretű darabokra vágni, hogy egyenletesen főjenek meg.

    2

    Közben a vöröshagymát szeleteld fel karikákra, a fokhagymát aprítsd fel. A csirkemájat tisztítsd meg, és vágd kisebb darabokra.

    A májat alaposan tisztítsd meg a hártyáktól és a vérrögöktől, mert ezek keserű ízt adhatnak az ételnek. Ha a máj túl vastag, vágd ketté, hogy egyenletesen süljön meg.

    3

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg a hagymakarikákat aranybarnára. Tedd félre.

    A hagymát lassú tűzön pirítsd, hogy karamellizálódjon és édesebb legyen.

    4

    Ugyanabban a serpenyőben pirítsd meg az aprított fokhagymát, majd add hozzá a csirkemájat. Sózd, borsozd, és süsd közepes lángon 8-10 percig, amíg a máj átsül, de belül szaftos marad.

    A májat ne süsd túl, mert kiszárad és kemény lesz. Fontos, hogy belül rózsaszín maradjon.

    5

    Amikor a burgonya megfőtt, szűrd le, majd add hozzá a vajat és a tejet. Törd össze durvára, hogy darabosabb állagot kapj, majd sózd ízlés szerint.

    A tört burgonyát ne törd túl simára, a darabosabb állag jobban illik a májhoz.

    6

    Tálaláskor helyezd a sült májat a hagymás tört burgonya mellé, és szórd meg friss, aprított petrezselyemmel.

    Azonnal tálald, mert a máj hamar kihűl és megkeményedik.