SĂŒlt polipos bao bun tĂĄlalva

SĂŒlt polipos bao bun

A polip az egyik legƑsibb tengeri alapanyag, amelyet mĂĄr az Ăłkori mediterrĂĄn kultĂșrĂĄkban is nagy becsben tartottak. A modern ĂĄzsiai street food Ășj Ă©letet adott ennek a kĂŒlönleges alapanyagnak, kĂŒlönösen akkor, ha puha, gƑzölt bao bunban tĂĄlaljuk. A polip elƑfƑzĂ©se utĂĄn a gyors sĂŒtĂ©s ropogĂłs kĂŒlsƑt, de szaftos belsƑt biztosĂ­t. Ehhez a semleges, lĂĄgy bao tökĂ©letes kontrasztot ad. A citromos-fokhagymĂĄs majonĂ©z frissessĂ©ge pedig kiemeli a tengeri karaktert. Ahogy a serpenyƑben sĂŒlt polip talĂĄlkozik a puha bao bunnal Ă©s a friss zöldekkel, a textĂșrĂĄk Ă©s Ă­zek tökĂ©letes egyensĂșlya szĂŒletik meg. Ez a recept ideĂĄlis egy kĂŒlönleges ebĂ©dhez vagy egy hangulatos esti vacsorĂĄhoz, fƑkĂ©nt tengeri Ă­zek kedvelƑinek.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
670 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 8 db Bao bun
⭕ 300 g Polip (elƑfƑzött)
⭕ 80 g ÉdeskömĂ©ny
⭕ 80 g SalĂĄtalevĂ©l
⭕ 1 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ek. CitromlĂ©
⭕ 3 ek. Mayonnaise
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 1 ek. Fekete szezámmag
⭕ 1 ek. Mikrozöldek

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az elƑfƑzött polipot vĂĄgd kisebb darabokra, kb. falatnyi mĂ©retƱekre. Az Ă©deskömĂ©nyt vĂ©kony szeletekre, a salĂĄtĂĄt kisebb darabokra vĂĄgd. A fokhagymĂĄt reszeld le vagy zĂșzd össze.

    A polipot ne vĂĄgd tĂșl kicsire, mert sĂŒtĂ©s közben mĂ©g összemegy. Az Ă©deskömĂ©nyt jĂ©gĂĄgyban ropogĂłsabbĂĄ teheted.

    2

    HevĂ­ts fel egy serpenyƑt olĂ­vaolajjal, majd sĂŒsd meg benne a polipdarabokat 3-4 perc alatt, amĂ­g kissĂ© megpirulnak. Add hozzĂĄ a reszelt fokhagymĂĄt Ă©s pirĂ­tsd tovĂĄbbi 30 mĂĄsodpercig. Tipp: ne sĂŒsd tĂșl a polipot, kĂŒlönben rĂĄgĂłs lesz!

    Magas lĂĄngon sĂŒsd, hogy gyorsan kĂ©rget kapjon, de belĂŒl puha maradjon. Ha a serpenyƑ tĂșl forrĂł, vedd lejjebb a hƑfokot, hogy a fokhagyma ne Ă©gjen meg.

    3

    Készítsd el az öntetet: keverd össze a majonézt a citromlével és egy csipet sóval. Ez a friss, fokhagymås-citromos aioli tökéletesen kiegészíti a polipot.

    A majonézhez adhatsz egy kevés mustårt is a pikånsabb ízért. A citromlé mennyiségét ízlés szerint ållítsd be.

    4

    GƑzöld meg a bao bunokat bambuszgƑzölƑben vagy fĂ©m szƱrƑn keresztĂŒl, fedƑ alatt. GƑzöld 6-8 percig, hogy teljesen megpuhuljanak.

    Ha nincs gƑzölƑd, egy lĂĄbasba tegyĂ©l vizet, forrald fel, helyezz rĂĄ egy szƱrƑt, amibe a bao bunok belefĂ©rnek, Ă©s fedd le. Ügyelj, hogy a vĂ­z ne Ă©rjen a bunok aljĂĄhoz.

    5

    MiutĂĄn elkĂ©szĂŒltek, nyisd szĂ©t Ăłvatosan a bao bunokat. Alulra tegyĂ©l egy adag salĂĄtalevelet Ă©s nĂ©mi Ă©deskömĂ©nyt, ez biztosĂ­tja a frissessĂ©get.

    A salåta helyett hasznålhatsz påcolt gyömbért vagy mås ropogós zöldséget is.

    6

    Helyezd rĂĄ a sĂŒlt polipot, majd locsold meg a citromos majonĂ©zzel. SzĂłrd meg fekete szezĂĄmmaggal Ă©s mikrozöldekkel a tetejĂ©t.

    A polipot keverd össze az öntettel mielƑtt a bunba teszed, Ă­gy mindenhol egyenletesen Ă©rvĂ©nyesĂŒl az Ă­z.

    7

    Tålald frissen, amíg a bao puha és meleg, a polip pedig szaftos és ízgazdag. Tipp: kevés citromhéj reszeléssel még intenzívebbé teheted az ízvilågot.

    A bao bunokat közvetlenĂŒl tĂĄlalĂĄs elƑtt gƑzöld meg, hogy ne szĂĄradjanak ki. A polipot is tartsd melegen.