Surströmming csípős paprikával tálalva, fűszeres krumplival

Surströmming csípős paprikával

A surströmming, a fermentált hal Svédország egyik jellegzetes étke, amit a legjobban csípős paprikával és friss krumplival tálalva lehet élvezni. A különleges ízvilágot a fermentálás adja, amely miatt az étel intenzív és erőteljes. A surströmming az 1900-as évek elején vált elterjedté Svédországban, és mára a svéd gasztronómia egyik kihagyhatatlan eleme lett. Technikai tipp: a surströmminget érdemes alaposan leöblíteni, hogy ne legyen túl sós, és az erőteljes ízek kiegyensúlyozódjanak. Ez az étel ideális választás azoknak, akik nyitottak a különleges, intenzív ízekre, és szeretnek új kulináris kalandokat kipróbálni.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
300 g Surströmming
2 db Csípős paprika
200 g Krumpli
1 db Vöröshagyma
2 g Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
0.5 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A surströmminget nyisd ki, és öntsd le róla a levet. Ha szükséges, vágd apró darabokra, hogy könnyebben lehessen tálalni.

    A surströmming rendkívül intenzív szagot áraszt, ezért célszerű jól szellőző helyiségben dolgozni!

    2

    A krumplit hámozd meg, és vágd fel vékony szeletekre. Forró vízben főzd meg 10-12 perc alatt, amíg puhára nem fő.

    A krumplit gyorsabban megfőzheted, ha vékonyabb szeletekre vágod, de ügyelj arra, hogy ne főzd túl, mert széteshet.

    3

    A csípős paprikát vágd fel apróra, a fokhagymát pedig finomra reszeld vagy zúzd össze.

    Ha nem szereted túl erősen, használj kevesebb paprikát, vagy válassz enyhébb fajtát.

    4

    A vöröshagymát pucold meg, és vékonyan szeleteld fel.

    A hagyma szeletelése előtt tedd a kés alá egy konyhai törlőkendőt, hogy ne csússzon el.

    5

    Egy serpenyőben hevítsd az olívaolajat, és a hagymát pirítsd üvegesre. Add hozzá a fokhagymát és a paprikát, majd röviden pirítsd meg.

    Ügyelj arra, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt adhat.

    6

    Tedd bele a megfőtt krumplit, és keverd össze alaposan. Fűszerezd sóval és borssal, majd keverd hozzá a surströmminget.

    Ha túl sósnak találod, egy kevés víz hozzáadásával enyhítheted az ízeket.

    7

    Tálald a surströmminget a fűszeres krumplival, és friss, ropogós kenyérrel kínáld.

    Ez az étel igazán különleges, ezért érdemes egy friss, ropogós kenyérrel tálalni, ami jól kiegészíti az ízeket.