Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete itt is kulcsfontosságú az élesztő aktiválásához. A tészta állagát folyamatosan ellenőrizd gyúrás közben.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod a legalacsonyabb fokozatra, majd kikapcsolva beleteheted a tálat.
A fokhagymát aprítsd fel, és egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg. Add hozzá a paradicsomszószt, az oregánót, a bazsalikomot és a fekete borsot. Főzd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet és keserű lesz. A fűszereket nyugodtan variálhatod ízlésed szerint.
A szardellát és az olívabogyót vágd apróra, majd keverd a paradicsomszószhoz.
Ha nem szereted a szardellát, helyettesítheted más sós feltéttel, például kapribogyóval vagy szárított paradicsommal.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy mindenhol azonos vastagságú legyen.
A tészta egyik felére kanalazz a szardellás paradicsomszószból, majd szórd rá a reszelt mozzarellát és parmezánt.
Ne tegyél túl sok szószt, mert kifolyhat sütés közben. A sajtokat nyugodtan variálhatod.
Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket alaposan zárd le, akár egy villával is rányomkodhatod.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz tejet is, de a tojás szebb színt ad.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A pihentetés során a töltelék kissé megszilárdul, így könnyebben szeletelhető és tálalható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.