Szezámmagos pogácsa tálalva

Szezámmagos pogácsa

A szezámmagos pogácsa egy ízletes és tápláló változata a hagyományos pogácsának, amely a szezámmag enyhén diós ízével és ropogós textúrájával gazdagítja a tésztát. A kívül ropogós, belül omlós állag tökéletes egyensúlyt teremt. Kiváló vendégváróként, uzsonnára vagy egy kiadós leves mellé. Egyszerűen elkészíthető, és garantáltan mindenki kedvence lesz!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
150 g Vaj
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
50 g Szezámmag
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne forró, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vajat hidegen morzsold el a liszttel, így a tészta levelesebb lesz.

    3

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    4

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatásokat követően mindig pihentesd a tésztát 10-15 percig a hűtőben, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    5

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    Meleg helyen, letakarva keleszd a tésztát, hogy gyorsabban megkeljen.

    6

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.

    7

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojást verd fel egy kevés tejjel vagy vízzel, hogy könnyebben kenhető legyen.

    8

    Szórd meg a pogácsák tetejét szezámmaggal, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    Figyelj a sütési időre, mert sütőtől függően változhat. Akkor jó, ha aranybarna a teteje.

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.

    A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is finom.