Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne forró, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vajat hidegen morzsold el a liszttel, így a tészta levelesebb lesz.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatásokat követően mindig pihentesd a tésztát 10-15 percig a hűtőben, hogy a vaj ne olvadjon meg.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
Meleg helyen, letakarva keleszd a tésztát, hogy gyorsabban megkeljen.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojást verd fel egy kevés tejjel vagy vízzel, hogy könnyebben kenhető legyen.
Szórd meg a pogácsák tetejét szezámmaggal, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Figyelj a sütési időre, mert sütőtől függően változhat. Akkor jó, ha aranybarna a teteje.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.
A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is finom.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.