A Szilvalekváros derelye egy igazi magyar édesség, amelyet hagyományosan a nagymamák készítenek. Az omlós tészta, a házi szilvalekvár és a puha, édes töltelék egy olyan kombinációt alkotnak, amely minden falatban megidézi a vidéki konyhák varázsát. Az étel nemcsak finom, hanem nosztalgikus élményt is nyújt, ami elrepít minket a gyermekkorunk ízeihez.
A szilvalekvár az egyik legnépszerűbb lekvár Magyarországon, és nemcsak kenyérre, hanem édes tésztákba is tökéletes töltelék. A derelye formája hagyományosan egy egyszerű, de nagyszerű ételt kínál, amelyet akár ünnepi alkalmakkor, akár hétköznap is elkészíthetünk. A puha tészta és a gazdag lekvár íze igazi ínycsiklandó élményt biztosít minden falatban.
Keverd össze a lisztet, a tojásokat, a vizet és a csipet sót, majd gyúrd sima tésztává. Pihentesd a tésztát 20 percig.
A tésztát pihentesd letakarva, hogy ne száradjon ki.
Nyújtsd ki a tésztát vékonyra, majd vágd négyzet alakú darabokra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le.
Helyezz egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt a tésztadarabok közepére, majd hajtsd össze őket, és a széleiket jól nyomkodd össze.
A tészta széleit alaposan nyomkodd össze, hogy a lekvár ne folyjon ki főzés közben. Nedvesítsd be a széleket egy kis vízzel, ez segít a zárásban.
Forralj fel egy nagy lábas sós vizet, és főzd ki benne a derelyéket 3-4 perc alatt, amíg feljönnek a víz felszínére.
A derelyéket óvatosan tedd a forró vízbe, hogy ne sérüljenek meg. Csak annyi derelyét főzz egyszerre, amennyi kényelmesen elfér a lábasban.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, add hozzá a zsemlemorzsát, és pirítsd aranybarnára.
A zsemlemorzsát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg.
A megfőtt derelyéket szedd ki, csepegtesd le, majd forgasd meg a pirított zsemlemorzsában.
A derelyéket óvatosan forgasd meg a zsemlemorzsában, hogy mindenhol bevonja.
Tálald porcukorral megszórva, langyosan vagy kihűlve.
Tálaláskor kínálhatsz hozzá tejfölt vagy vaníliasodót is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.