Taiyaki szezámmaggal, aranybarna tésztában, friss és ínycsiklandó

Taiyaki szezámmaggal

A taiyaki egy tradicionális japán édesség, amely hal alakú pékáru, tele különböző töltelékekkel, mint például anko (vörös bab paszta) vagy szezámmag. A taiyaki az utcai ételek között az egyik legnépszerűbb Japánban, különösen a hűvös hónapokban. A szezámmagos töltelék egy különleges, gazdag ízt ad az édességnek, és a ropogós tészta tökéletes kiegészítője. Japánban szinte minden városban kapható, de ma már világszerte is ismert desszert.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Tészta (élesztős)
10 g Élesztő
30 g Cukor
200 ml Meleg víz
1 db Tojás
50 g Szezámmag
2 ek. Olívaolaj
50 ml Víz
150 g Azuki paszta (vagy vörösbab-paszta)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tésztát készítsük el a csomagolás utasításai szerint, vagy házilag élesztős tésztát készítve. A meleg vízben oldjuk fel az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, majd hagyjuk állni 5-10 percig.

    Az élesztős tészta gyorsabban kel, ha meleg helyen pihenhet.

    2

    Ezután adjuk hozzá a tojást és az olívaolajat, majd fokozatosan keverjük hozzá a lisztet. A tésztát gyúrjuk simára, majd hagyjuk pihenni 30-45 percig, hogy a duplájára nőjön.

    A tészta legyen rugalmas, és ne túl száraz. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis vizet.

    3

    Készítsük el a tölteléket: a szezámmagot egy serpenyőben pirítsuk meg 2-3 percig, amíg illatos nem lesz, majd keverjük össze az azuki pasztával.

    A szezámmag pirítása extra ízt ad a tölteléknek, és gazdagítja a taiyaki textúráját.

    4

    A megkelt tésztát oszd 6 egyenlő részre, majd mindegyiket formázz kis golyókká. Nyújtsd ki őket, és tegyél egy kanálnyi szezámos tölteléket a közepükbe.

    Ne rakj túl sok tölteléket, hogy könnyen össze tudd zárni a tésztát.

    5

    A tésztát formázd össze, ügyelve, hogy a töltelék ne szökjön ki a sütés közben. A formától függően használhatunk taiyaki formát vagy egyszerűen kézzel formázhatjuk.

    Ha nincs taiyaki formád, egy egyszerű halsziluett formát is használhatsz, de figyelj rá, hogy ne nyomd túl erősen össze a tésztát.

    6

    Egy serpenyőben vagy taiyaki sütőben süsd a tésztát közepes lángon 4-5 percig mindkét oldalon, amíg szép aranybarna nem lesz.

    Figyelj rá, hogy ne süsd túl, mert a tészta könnyen megéghet. Ha serpenyőben sütsz, tartsd a tűzhelyet alacsonyan, hogy a belseje is jól átsüljön.

    7

    Miután a taiyakik megsültek, tálald őket frissen, és szórj a tetejükre egy kis extra szezámmagot.