Taiyaki szezámmaggal

A taiyaki egy tradicionális japán édesség, amely hal alakú pékáru, tele különböző töltelékekkel, mint például anko (vörös bab paszta) vagy szezámmag. A taiyaki az utcai ételek között az egyik legnépszerűbb Japánban, különösen a hűvös hónapokban. A szezámmagos töltelék egy különleges, gazdag ízt ad az édességnek, és a ropogós tészta tökéletes kiegészítője. Japánban szinte minden városban kapható, de ma már világszerte is ismert desszert.
🕒 Előkészítés 30 perc
🍳 Főzés 20 perc
🍽️ Adag 4 fő
🔥 Kalória 600 kcal

Hozzávalók

Allergén Információk

⚠️ Tojás
⚠️ Glutén

Elkészítés

1

A tésztát készítsük el a csomagolás utasításai szerint, vagy házilag élesztős tésztát készítve. A meleg vízben oldjuk fel az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, majd hagyjuk állni 5-10 percig.

Tipp: Az élesztős tészta gyorsabban kel, ha meleg helyen pihenhet.
2

Ezután adjuk hozzá a tojást és az olívaolajat, majd fokozatosan keverjük hozzá a lisztet. A tésztát gyúrjuk simára, majd hagyjuk pihenni 30-45 percig, hogy a duplájára nőjön.

Tipp: A tészta legyen rugalmas, és ne túl száraz. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis vizet.
3

Készítsük el a tölteléket: a szezámmagot egy serpenyőben pirítsuk meg 2-3 percig, amíg illatos nem lesz, majd keverjük össze az azuki pasztával.

Tipp: A szezámmag pirítása extra ízt ad a tölteléknek, és gazdagítja a taiyaki textúráját.
4

A megkelt tésztát oszd 6 egyenlő részre, majd mindegyiket formázz kis golyókká. Nyújtsd ki őket, és tegyél egy kanálnyi szezámos tölteléket a közepükbe.

Tipp: Ne rakj túl sok tölteléket, hogy könnyen össze tudd zárni a tésztát.
5

A tésztát formázd össze, ügyelve, hogy a töltelék ne szökjön ki a sütés közben. A formától függően használhatunk taiyaki formát vagy egyszerűen kézzel formázhatjuk.

Tipp: Ha nincs taiyaki formád, egy egyszerű halsziluett formát is használhatsz, de figyelj rá, hogy ne nyomd túl erősen össze a tésztát.
6

Egy serpenyőben vagy taiyaki sütőben süsd a tésztát közepes lángon 4-5 percig mindkét oldalon, amíg szép aranybarna nem lesz.

Tipp: Figyelj rá, hogy ne süsd túl, mert a tészta könnyen megéghet. Ha serpenyőben sütsz, tartsd a tűzhelyet alacsonyan, hogy a belseje is jól átsüljön.
7

Miután a taiyakik megsültek, tálald őket frissen, és szórj a tetejükre egy kis extra szezámmagot.

Hozzávalók

  • 300 g Tészta (élesztős)
  • 10 g Élesztő
  • 30 g Cukor
  • 200 ml Meleg víz
  • 1 db Tojás
  • 50 g Szezámmag
  • 2 ek. Olívaolaj
  • 50 ml Víz
  • 150 g Azuki paszta (vagy vörösbab-paszta)