Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A tészta állaga is fontos, ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki. A meleg hely segíti az élesztő munkáját, így a tészta gyorsabban megkel.
Amíg a tészta kel, aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben pirítsd üvegesre egy kevés olívaolajon.
Ne pirítsd túl a hagymát és a fokhagymát, mert megéghetnek és keserű ízt adhatnak az ételnek.
Add hozzá az apróra vágott csirkemellet, és pirítsd közepes lángon, amíg aranybarna nem lesz. Szórd rá a tárkonyt, a fehérborsot és az oregánót.
A csirkemellet vágd egyenletes méretű darabokra, hogy egyenletesen süljön meg. A fűszereket ízlés szerint variálhatod.
Öntsd rá a tejszínt, keverd össze, és főzd további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Használj magas zsírtartalmú tejszínt, hogy a szósz krémesebb legyen. Ha a szósz túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet vagy vizet.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. A kör alakot könnyebben eléred, ha a tésztát forgatva nyújtod.
A tészta egyik felére kanalazz a tárkonyos csirkés töltelékből, majd szórd rá a reszelt mozzarellát és parmezánt. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert akkor nehezebb lesz összehajtani és a töltelék kifolyhat. A széleket benedvesítheted egy kevés vízzel, hogy jobban összetapadjanak.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet vagy olvasztott vajat is a calzone tetejére a szép szín eléréséhez.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütő típusától, ezért figyelj a calzone színére. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A calzone belseje nagyon forró lehet közvetlenül sütés után. Hagyd pihenni legalább 5-10 percig, hogy a töltelék kissé megszilárduljon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.