Tejfölös pogácsa tálalva

Tejfölös pogácsa

A tejfölös pogácsa egy klasszikus magyar sós sütemény, amely különösen puha és könnyed textúrával rendelkezik. A tejföl hozzáadása nemcsak a tészta puhaságát fokozza, hanem egy kellemesen lágy ízt is ad neki. Ez a pogácsa gyorsan elkészíthető, így ideális választás vendégváró falatként, uzsonnára vagy egy kiadós leves mellé. A kívül ropogós, belül omlós állag miatt mindenki imádni fogja, és garantáltan gyorsan elfogy az asztalról.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
430 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
150 g Vaj
200 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt! A langyos azt jelenti, hogy épphogy melegebb, mint a testhőmérséklet. Ha nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a tej volt túl meleg.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen nagyon hideg, mert így jobban morzsolható és a tészta is omlósabb lesz. Ha nincs időd morzsolni, reszeld le a vajat nagy lyukú reszelőn.

    3

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    Addig gyúrd a tésztát, amíg összeáll és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a túl sok liszt kemény pogácsákat eredményez.

    4

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatás során a tésztát háromba hajtsd: először a tészta egyik harmadát hajtsd be középre, majd a másik harmadát hajtsd rá. A hajtogatások között pihentesd a tésztát hűtőben 15-20 percig, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    5

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki.

    6

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, pihentesd 10 percig, majd nyújtsd ki újra és szaggasd ki. Így elkerülheted a tészta kidobását.

    7

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojást egy kevés tejjel is felverheted a fényesebb eredményért. Megszórhatod a tetejüket reszelt sajttal, köménymaggal vagy szezámmaggal is.

    8

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj a pogácsák színére!

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.

    Azonnal tálalva a legfinomabb, de másnap is puha marad, ha légmentesen zárható dobozban tárolod.