Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.
A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.
A víz hőmérséklete fontos, a túl forró víz elpusztítja az élesztőt, a túl hideg pedig nem aktiválja megfelelően. A tésztát meleg helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A sonkát vágd apró kockákra, a fokhagymát aprítsd finomra.
A töltelék elkészítésével időt spórolhatsz, amíg a tészta kel.
Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, add hozzá a fokhagymát és a sonkát, majd pirítsd 3-4 percig.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a tölteléknek.
Öntsd hozzá a tejszínt, és keverd össze a pirított sonkával. Főzd 2-3 percig, hogy a szósz kissé besűrűsödjön.
A tejszínt alacsony lángon főzd, hogy ne forrjon fel és ne csapódjon ki.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
Az egyik tészta felére halmozd a tejszínes-sonkás keveréket, majd szórd meg reszelt mozzarellával.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert a calzone nehezen zárható lesz, és a töltelék kifolyhat.
Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy hajtsd be, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék. Használhatsz villát is a lezáráshoz.
A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
A tojás szép színt ad a calzone-nak. A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta sütés közben felpuffadjon.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a tészta átsüljön, de ne égjen meg. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.