Frissen sült tejszínes-sonkás calzone

Tejszínes-sonkás calzone

A calzone egy olasz klasszikus, amelyet eredetileg utcai ételként fogyasztottak Nápolyban. Az évszázadok során számos változata született, köztük ez a krémes tejszínes-sonkás verzió, amely egyesíti az olasz konyha gazdag ízeit. A tejszín selymessé, a sonka ízessé teszi a tölteléket, amely a ropogósra sült tésztával tökéletes kombinációt alkot. Ideális választás vacsorára vagy akár egy gyors ebédre, amikor valami igazán laktató finomságra vágysz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
5 g Cukor
200 g Főtt sonka
100 ml Tejszín
150 g Mozzarella sajt
2 gerezd Fokhagyma
1 csipet Fekete bors
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.

    A víz hőmérséklete fontos, a túl forró víz elpusztítja az élesztőt, a túl hideg pedig nem aktiválja megfelelően. A tésztát meleg helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.

    3

    Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A sonkát vágd apró kockákra, a fokhagymát aprítsd finomra.

    A töltelék elkészítésével időt spórolhatsz, amíg a tészta kel.

    4

    Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, add hozzá a fokhagymát és a sonkát, majd pirítsd 3-4 percig.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a tölteléknek.

    5

    Öntsd hozzá a tejszínt, és keverd össze a pirított sonkával. Főzd 2-3 percig, hogy a szósz kissé besűrűsödjön.

    A tejszínt alacsony lángon főzd, hogy ne forrjon fel és ne csapódjon ki.

    6

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.

    7

    Az egyik tészta felére halmozd a tejszínes-sonkás keveréket, majd szórd meg reszelt mozzarellával.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert a calzone nehezen zárható lesz, és a töltelék kifolyhat.

    8

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy hajtsd be, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék. Használhatsz villát is a lezáráshoz.

    9

    A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.

    A tojás szép színt ad a calzone-nak. A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta sütés közben felpuffadjon.

    10

    Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a tészta átsüljön, de ne égjen meg. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.