A tempeht törd kisebb darabokra egy tálban, majd villával pépesítsd.
A tempeh íze intenzív lehet. Ha enyhébb ízt szeretnél, párold meg a tempeht 10-15 percig, mielőtt pépesíted.
A fokhagymát és a vöröshagymát aprítsd finomra.
A fokhagymát reszelheted is, hogy még intenzívebb legyen az íze.
Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, majd pirítsd meg a hagymát és fokhagymát 3-4 percig.
Ne pirítsd túl a hagymát és a fokhagymát, mert megkeseredhetnek.
Add hozzá a tempeht a serpenyőbe, majd ízesítsd szójaszósszal, füstölt paprikával és borssal. Pirítsd további 5 percig.
A szójaszósz helyett használhatsz tamari szószt is, ha gluténmentes diétát követsz. Kísérletezz más fűszerekkel is, például chili pehellyel vagy curry porral.
Öntsd a pirított tempeh keveréket egy tálba, majd hagyd hűlni néhány percig.
A hűtés segít, hogy a massza jobban összeálljon.
Adj hozzá zsemlemorzsát és egy felvert tojást, majd keverd össze alaposan, hogy formázható masszát kapj.
Ha a massza túl lágy, adj hozzá még egy kevés zsemlemorzsát. Vegán verzióhoz a tojást helyettesítheted 1 evőkanál lenmagliszt és 3 evőkanál víz keverékével.
Nedves kézzel formázz 4 pogácsát, majd tedd őket egy tálcára, és hagyd állni a hűtőben 20 percig.
A hűtés segít, hogy a pogácsák ne essenek szét sütés közben. A pogácsák méretét igazítsd a zsemlékhez.
Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és süsd a tempeh pogácsákat oldalanként 4-5 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
Ne forgasd túl gyakran a pogácsákat, hogy ne essenek szét. Ha a serpenyő túl forró, csökkentsd a hőmérsékletet.
Pirítsd meg a hamburgerzsemléket egy száraz serpenyőben vagy sütőben.
A pirítás segít, hogy a zsemle ne ázzon el a feltétektől. Használhatsz teljes kiőrlésű zsemlét is a rosttartalom növelése érdekében.
Állítsd össze a burgert: helyezz egy salátalevelet a pirított zsemle alsó felére, tedd rá a tempeh pogácsát, egy szelet paradicsomot, majd mustárt és ketchupot.
Használj a kedvenc feltéteidet! Avokádó, savanyú uborka, pirított hagyma is remekül illik hozzá.
Helyezd rá a zsemle tetejét, és tálald azonnal friss salátával vagy sült burgonyával.
Azonnal tálalva a legfinomabb, de ha előre készíted, a pogácsákat külön tárold a zsemléktől, hogy azok ne ázzanak el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.