Tempeh burger friss zöldségekkel

Tempeh Burger

A tempeh egy hagyományos indonéz fermentált szójatermék, amely gazdag fehérjében és probiotikumokban. Az 1900-as évek végén vált népszerűvé a nyugati vegetáriánus és vegán konyhában. A tempeh burger egy ízletes és tápláló alternatíva a klasszikus hamburgerekhez. A szójaszósz és füstölt paprika tökéletesen kiemeli a tempeh természetes, diós aromáját, így ez a recept egy egészséges és laktató választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
410 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Tempeh
2 ek. Szójaszósz
2 ek. Olívaolaj
2 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
1 tk. Füstölt paprika
0.5 tk. Bors
50 g Zsemlemorzsa
1 db Tojás
4 db Hamburger zsemle
4 levél Saláta
1 db Paradicsom
2 tk. Mustár
2 tk. Ketchup

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A tempeht törd kisebb darabokra egy tálban, majd villával pépesítsd.

    A tempeh íze intenzív lehet. Ha enyhébb ízt szeretnél, párold meg a tempeht 10-15 percig, mielőtt pépesíted.

    2

    A fokhagymát és a vöröshagymát aprítsd finomra.

    A fokhagymát reszelheted is, hogy még intenzívebb legyen az íze.

    3

    Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, majd pirítsd meg a hagymát és fokhagymát 3-4 percig.

    Ne pirítsd túl a hagymát és a fokhagymát, mert megkeseredhetnek.

    4

    Add hozzá a tempeht a serpenyőbe, majd ízesítsd szójaszósszal, füstölt paprikával és borssal. Pirítsd további 5 percig.

    A szójaszósz helyett használhatsz tamari szószt is, ha gluténmentes diétát követsz. Kísérletezz más fűszerekkel is, például chili pehellyel vagy curry porral.

    5

    Öntsd a pirított tempeh keveréket egy tálba, majd hagyd hűlni néhány percig.

    A hűtés segít, hogy a massza jobban összeálljon.

    6

    Adj hozzá zsemlemorzsát és egy felvert tojást, majd keverd össze alaposan, hogy formázható masszát kapj.

    Ha a massza túl lágy, adj hozzá még egy kevés zsemlemorzsát. Vegán verzióhoz a tojást helyettesítheted 1 evőkanál lenmagliszt és 3 evőkanál víz keverékével.

    7

    Nedves kézzel formázz 4 pogácsát, majd tedd őket egy tálcára, és hagyd állni a hűtőben 20 percig.

    A hűtés segít, hogy a pogácsák ne essenek szét sütés közben. A pogácsák méretét igazítsd a zsemlékhez.

    8

    Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és süsd a tempeh pogácsákat oldalanként 4-5 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

    Ne forgasd túl gyakran a pogácsákat, hogy ne essenek szét. Ha a serpenyő túl forró, csökkentsd a hőmérsékletet.

    9

    Pirítsd meg a hamburgerzsemléket egy száraz serpenyőben vagy sütőben.

    A pirítás segít, hogy a zsemle ne ázzon el a feltétektől. Használhatsz teljes kiőrlésű zsemlét is a rosttartalom növelése érdekében.

    10

    Állítsd össze a burgert: helyezz egy salátalevelet a pirított zsemle alsó felére, tedd rá a tempeh pogácsát, egy szelet paradicsomot, majd mustárt és ketchupot.

    Használj a kedvenc feltéteidet! Avokádó, savanyú uborka, pirított hagyma is remekül illik hozzá.

    11

    Helyezd rá a zsemle tetejét, és tálald azonnal friss salátával vagy sült burgonyával.

    Azonnal tálalva a legfinomabb, de ha előre készíted, a pogácsákat külön tárold a zsemléktől, hogy azok ne ázzanak el.