Assami stílusú thali tál rizssel, fűszeres zöldségekkel és friss salátával

Thali assami stílusban

Az assami thali a kelet-indiai Assam régió gasztronómiai örökségének egyik ékköve, ahol a rizs alapú étkezések dominálnak, és minden fogásban különös figyelmet fordítanak a frissességre és az ízharmóniára. A thali szó maga \'tálat\' jelent, és a teljes étkezést egyetlen nagy tálban kínálja, több kis részletre osztva. Az assami változat egyszerű, de gazdag ízvilágú – a kurkuma, mustármag és friss zöldségek természetes íze dominál. Technikai tanács: a zöldségek legyenek félig pároltak, hogy megőrizzék állagukat. Amint a rizs gőzölögni kezd és az illatos zöldségek körülölelik, egyensúlyt teremtenek a friss salátával és savanyúsággal – tökéletes harmónia egyetlen tálon.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Fehér rizs
2 db Burgonya
100 g Zöldbab
1 db Sárgarépa
1 db Paradicsom
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
0.5 tk. Kurkuma
0.5 tk. Mustármag
2 ek. Olaj
1 tk.
1 db Csemege uborka

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst mosd át, majd kétszeres mennyiségű sós vízben főzd puhára kb. 15-18 perc alatt. Ha megfőtt, szűrd le és tartsd melegen.

    Használj hosszúszemű rizst, mint a basmati – így szép, pergős állagot kapsz.

    2

    A burgonyát, répát és zöldbabot darabold fel. Egy serpenyőben forrósíts olajat, szórd bele a mustármagot, majd ha pattogni kezd, add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát.

    A mustármag pattogáskor engedi ki aromáit – takard le a serpenyőt az olaj fröccsenése ellen.

    3

    Add hozzá a zöldségeket, szórd meg kurkumával és sóval, majd párold fedő alatt kb. 10-12 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem esnek szét.

    Pár csepp víz hozzáadásával elkerülheted, hogy a zöldség leégjen a serpenyő aljára.

    4

    A paradicsomot szeleteld fel, az uborkát karikázd, és a hagymát vágd vékony szeletekre. Tálaláskor helyezd ezeket frissen a tányér szélére.

    Az assami thali egyik titka a friss és főtt elemek egyensúlya – a nyers zöldség kiemeli az ízeket.

    5

    Tálald a rizst középen, köré rendezd a zöldségeket, savanyúságot és friss zöldségeket – assami stílusban tálalva, egyszerű és harmonikus ízekkel.

    Tálalás előtt cseppents egy kevés citromlevet a zöldségekre – frissíti az étel egészét.