Tippaleipä finn fánk porcukorral megszórva

Tippaleipä

A Tippaleipä Finnország egyik legismertebb ünnepi édessége, amelyet főként a Vappu, azaz a május elsejei ünnepségek idején fogyasztanak. Ez a könnyű, ropogós sült tészta hasonlít a spanyol churros vagy az amerikai funnel cake fánkra, de sajátos, vékony spirálformája különlegessé teszi. A forró olajban sült Tippaleipä kívül ropogós, belül pedig levegős, és porcukorral megszórva tálalják. Ha otthon elkészíted, egy kis skandináv ünnepi hangulatot varázsolhatsz az asztalra!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Búzaliszt
3 db Tojás
50 g Cukor
200 ml Tej
5 g Sütőpor
1 csipet
500 ml Növényi olaj (sütéshez)
50 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és a sót.

    Fontos, hogy a sütőport egyenletesen keverd el a liszttel, hogy a tészta szépen megemelkedjen sütés közben.

    2

    Egy másik edényben verd fel a tojásokat a cukorral, majd keverd hozzá a tejet.

    A tojásokat addig verd a cukorral, amíg habos nem lesz. Ez könnyebbé teszi a tésztát.

    3

    Fokozatosan adagold a lisztes keveréket a tojásos masszához, és dolgozd össze sima, kissé folyékony tésztává.

    A lisztet szitálva add a tojásos masszához, így elkerülheted a csomók kialakulását. Ne keverd túl, csak addig, amíg összeáll.

    4

    Öntsd a tésztát egy habzsákba vagy egy erős nejlonzacskóba, amelynek egyik sarkát kivághatod kis lyukkal.

    Ha nincs habzsákod, használj egy erős, zárható zacskót. A lyukat ne vágd túl nagyra, különben túl vastag lesz a tészta.

    5

    Forrósítsd fel az olajat egy mély serpenyőben közepes-magas hőmérsékletre.

    Az olaj hőmérsékletét ellenőrizd egy darab kenyérrel. Ha a kenyér gyorsan megbarnul, az olaj túl forró. Ideális hőmérsékleten a tészta szépen megemelkedik és aranybarnára sül.

    6

    A habzsákból spirálisan vagy rendezetlen fonatokban nyomd a tésztát közvetlenül az olajba, hogy a Tippaleipä jellegzetes formát kapjon.

    A tésztát ne nyomd túl sokat egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat és a tészta nem fog szépen sülni. Figyelj a biztonságra, mert a forró olaj fröcsöghet!

    7

    Süsd a tésztát aranybarnára, közben óvatosan forgasd meg, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön.

    Ne süsd túl a tésztát, mert megkeményedik. Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.

    8

    Szedd ki a megsült Tippaleipä-t papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassa.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a tészta kevésbé lesz zsíros.

    9

    Hagyjd hűlni néhány percig, majd szórd meg porcukorral és tálald frissen.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy ne olvadjon el a tésztán. Tálalhatod lekvárral vagy gyümölcsökkel is.