Tökfőzelékes palacsinta frissen sütve

Tökfőzelékes palacsinta

A tökfőzelék egy igazi klasszikus a magyar konyhában, amelyet most palacsintába töltve egy új formában tálalhatunk. A kapros tejfölös ízvilág kiválóan illeszkedik a palacsinta lágy textúrájához, így egy könnyed, mégis laktató vegetáriánus ételt kapunk. Ha szereted a hagyományos magyar ízeket, de valami újdonságra vágysz, a tökfőzelékes palacsinta remek választás!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Búzaliszt
2 db Tojás
250 ml Tej
100 ml Szódavíz
1 csipet
2 ek. Napraforgóolaj
400 g Gyalu tök
200 g Tejföl
1 gerezd Fokhagyma
10 g Kapor
1 ek. Ecet
1 tk. Cukor
0.5 tk. Őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagyobb tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá a tojásokat.

    A lisztet szitáld át, hogy elkerüld a csomósodást.

    2

    Fokozatosan öntsd hozzá a tejet és a szódavizet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes tésztát kapj.

    A folyadékot lassan adagold, és használj habverőt a csomómentes tészta eléréséhez. Ha mégis marad csomó, szűrd át a tésztát.

    3

    Hagyd pihenni a tésztát 15-20 percig, hogy az alapanyagok jól összeérjenek.

    A pihentetés alatt a liszt megduzzad, így a palacsinták könnyebben sülnek és kevésbé szakadnak.

    4

    Egy serpenyőt kenj ki kevés olajjal, és forrósítsd fel közepes lángon.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg az olajat. Használj palacsintasütőt a tökéletes eredményért.

    5

    Önts egy merőkanál tésztát a serpenyőbe, és egyenletesen oszlasd el. Süsd 2-3 percig, amíg a szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől, majd fordítsd meg, és süsd további 1-2 percig.

    Az első palacsinta általában nem sikerül tökéletesre, ez a serpenyő bejáratása. Ha a tészta ragad, adj még egy kis olajat a serpenyőbe.

    6

    Ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával, időnként újraolajozva a serpenyőt.

    A kész palacsintákat egymásra halmozhatod egy tányéron, és letakarhatod, hogy ne száradjanak ki.

    7

    A tökfőzelékhez egy lábasban kevés olajon futtasd meg az apróra vágott fokhagymát, majd add hozzá a gyalult tököt.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredik.

    8

    Sózd, borsozd, és adj hozzá egy kevés ecetet és cukrot, majd főzd puhára alacsony lángon.

    Az ecet és a cukor egyensúlyozza az ízeket. Használj almaecetet a lágyabb ízért.

    9

    Keverd hozzá az apróra vágott kaprot, és végül a tejfölt, majd alaposan dolgozd össze.

    A tejfölt a végén add hozzá, hogy ne csapódjon ki.

    10

    A kész palacsintákat töltsd meg a tökfőzelékkel, majd hajtsd össze vagy tekerd fel.

    A tökfőzelék ne legyen túl leveses, különben eláztatja a palacsintát. Ha túl sok leve van, forrald be egy kicsit. A palacsintákat sütőben is rámelegítheted, miután megtöltötted.

    11

    Helyezd a töltött palacsintákat egy sütőtálba, és 180°C-on süsd 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A sütőtálat kend ki vajjal, hogy a palacsinták ne ragadjanak le.

    12

    Tálald forrón, friss kaporral megszórva.

    A palacsinták mellé kínálhatsz tejfölt is.