Tökös Kheer, pirított tökmaggal tálalva

Tökös Kheer

A kheer egy tradicionális indiai édesség, amelyet különböző formákban készítenek. A tökös változat gazdag, selymes ízével a tök krémességét ötvözi a tej édes ízével. Ez a desszert különösen népszerű a hidegebb hónapokban, mivel melegít és tápláló. A tökös kheer édes, de nem túl nehéz, és a fűszerek, mint a fahéj és a szegfűszeg, egyedi ízt adnak neki. Ez az édesség az indiai konyha egyik legfinomabb és legegyszerűbben elkészíthető desszertje.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Tök (pl. hokkaido vagy egyéb édes tök)
750 ml Tej
100 g Cukor
50 g Rizs
1 tk. Fahéj
1 tk. Szegfűszeg
1 cs. Vaníliás cukor
20 g Tökmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tököt hámozd meg, és vágd kis kockákra. Egy serpenyőben, közepes hőmérsékleten kezd el pirítani, amíg enyhén megpuhul.

    A hokkaido tök nagyon édes és krémes, de bármilyen édes tök megfelel, amely könnyen pürésíthető.

    2

    A rizst öblítsd le, majd add hozzá a tejhez. Főzd alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve, amíg a rizs megpuhul és a tej el nem kezd besűrűsödni.

    A tej ízét gazdagíthatod, ha nemcsak sima tehéntejet, hanem kókusztejet is adsz hozzá.

    3

    A pürésített tököt add hozzá a főző rizshez, és keverd jól össze. Főzd még 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A tök fokozza a kheer selymességét, így egy igazán krémes állagot kapsz!

    4

    Ezután adj hozzá cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és szegfűszeget, majd hagyd még 5 percig főzni, hogy az ízek teljesen összeérjenek.

    Ha szeretnéd, egy kevés kardamomot is hozzáadhatsz, hogy különleges ízt kapjon.

    5

    A kész tökös kheer-t tálald, és szórd meg pirított tökmaggal a tetején, hogy ropogós textúrát adjon a desszertnek.

    A pirított tökmag friss, gazdag ízt ad, és remekül kiegészíti a tök édességét.