Tökös Kheer, pirított tökmaggal tålalva

Tökös Kheer

A kheer egy tradicionĂĄlis indiai Ă©dessĂ©g, amelyet kĂŒlönbözƑ formĂĄkban kĂ©szĂ­tenek. A tökös vĂĄltozat gazdag, selymes Ă­zĂ©vel a tök krĂ©messĂ©gĂ©t ötvözi a tej Ă©des Ă­zĂ©vel. Ez a desszert kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ a hidegebb hĂłnapokban, mivel melegĂ­t Ă©s tĂĄplĂĄlĂł. A tökös kheer Ă©des, de nem tĂșl nehĂ©z, Ă©s a fƱszerek, mint a fahĂ©j Ă©s a szegfƱszeg, egyedi Ă­zt adnak neki. Ez az Ă©dessĂ©g az indiai konyha egyik legfinomabb Ă©s legegyszerƱbben elkĂ©szĂ­thetƑ desszertje.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g Tök (pl. hokkaido vagy egyĂ©b Ă©des tök)
⭕ 750 ml Tej
⭕ 100 g Cukor
⭕ 50 g Rizs
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 1 tk. SzegfƱszeg
⭕ 1 cs. Vaníliás cukor
⭕ 20 g Tökmag

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A tököt hĂĄmozd meg, Ă©s vĂĄgd kis kockĂĄkra. Egy serpenyƑben, közepes hƑmĂ©rsĂ©kleten kezd el pirĂ­tani, amĂ­g enyhĂ©n megpuhul.

    A hokkaido tök nagyon Ă©des Ă©s krĂ©mes, de bĂĄrmilyen Ă©des tök megfelel, amely könnyen pĂŒrĂ©sĂ­thetƑ.

    2

    A rizst öblĂ­tsd le, majd add hozzĂĄ a tejhez. FƑzd alacsony hƑmĂ©rsĂ©kleten, folyamatosan kevergetve, amĂ­g a rizs megpuhul Ă©s a tej el nem kezd besƱrƱsödni.

    A tej ízét gazdagíthatod, ha nemcsak sima tehéntejet, hanem kókusztejet is adsz hozzå.

    3

    A pĂŒrĂ©sĂ­tett tököt add hozzĂĄ a fƑzƑ rizshez, Ă©s keverd jĂłl össze. FƑzd mĂ©g 10 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A tök fokozza a kheer selymességét, így egy igazån krémes ållagot kapsz!

    4

    EzutĂĄn adj hozzĂĄ cukrot, vanĂ­liĂĄs cukrot, fahĂ©jat Ă©s szegfƱszeget, majd hagyd mĂ©g 5 percig fƑzni, hogy az Ă­zek teljesen összeĂ©rjenek.

    Ha szeretnĂ©d, egy kevĂ©s kardamomot is hozzĂĄadhatsz, hogy kĂŒlönleges Ă­zt kapjon.

    5

    A kĂ©sz tökös kheer-t tĂĄlald, Ă©s szĂłrd meg pirĂ­tott tökmaggal a tetejĂ©n, hogy ropogĂłs textĂșrĂĄt adjon a desszertnek.

    A pirĂ­tott tökmag friss, gazdag Ă­zt ad, Ă©s remekĂŒl kiegĂ©szĂ­ti a tök Ă©dessĂ©gĂ©t.