Tonkababos csokoládé fagylalt tálalva csokoládéforgáccsal

Tonkababos csokoládé fagylalt

A tonkabab egy ritka és különleges fűszer, amelyet gyakran használnak prémium édességekhez. A vaníliához és mandulához hasonló illata tökéletesen kiemeli az étcsokoládé gazdag, mély ízét. A tonkababos csokoládé fagylalt egy igazi luxus desszert, amelyet a legkifinomultabb ínyencek is nagyra értékelnek. Ha szeretnél valami igazán egyedit és különlegeset készíteni otthon, ezt a fagylaltot mindenképp próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
490 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Étcsokoládé
300 ml Tejszín
200 ml Tej
70 g Kristálycukor
30 g Kakaópor
1 db Tonkabab
5 ml Vanília kivonat
3 db Tojássárgája
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tonkababot finom reszelőn reszeld le, és tedd félre.

    A tonkabab nagyon intenzív ízű, ezért figyelj arra, hogy ne használj túl sokat belőle. Kezdd kevesebbel, és kóstold meg, mielőtt többet adnál hozzá.

    2

    Egy közepes lábosban keverd össze a tejet, a tejszínt, a cukrot, a kakaóport és egy csipet sót. Melegítsd alacsony hőfokon, amíg a cukor teljesen feloldódik.

    A só kiemeli a csokoládé ízét, ezért ne hagyd ki.

    3

    Add hozzá az apróra tört étcsokoládét, majd kevergesd, amíg teljesen elolvad és sima állagot kap.

    Használj jó minőségű étcsokoládét a legjobb ízélmény érdekében. A 70% kakaótartalmú csokoládé ideális választás.

    4

    Keverd bele a reszelt tonkababot és a vanília kivonatot, majd hagyd pár percig állni, hogy az aromák felszabaduljanak.

    A tonkababot óvatosan reszeld, mert nagyon intenzív az íze. Kevesebb is elég lehet, ha nem szereted annyira karakteresen.

    5

    Egy külön tálban verd fel a tojássárgájákat, majd fokozatosan adj hozzá egy kis mennyiséget a forró csokoládés keverékből, hogy temperáld a tojásokat.

    A temperálás megakadályozza, hogy a tojások összeugorjanak a forró keverékben. Fontos, hogy lassan és fokozatosan adagold a forró folyadékot.

    6

    A temperált tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba, és alacsony hőfokon kevergesd folyamatosan, amíg besűrűsödik (kb. 5 perc).

    Ne forrald fel a keveréket, mert a tojások kicsapódhatnak. A keverék akkor jó, ha bevonja a kanál hátulját.

    7

    Vedd le a tűzről, és hagyd teljesen kihűlni.

    A gyorsabb hűlés érdekében tedd a lábost egy hideg vízzel teli tálba.

    8

    Öntsd a lehűlt fagylaltalapot egy fagylaltgépbe, és dolgozd fel a gyártó utasításai szerint, amíg krémes állagot nem kapsz.

    Ha nincs fagylaltgéped, tedd a masszát fagyasztóba, és 30 percenként keverd át egy villával, hogy ne képződjenek jégkristályok. Ezt ismételd meg 3-4 alkalommal.

    9

    Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. 30 percenként keverd át, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.

    A lapos edény segít a fagylalt gyorsabb fagyásában. A rendszeres keverés elengedhetetlen a sima állag eléréséhez.

    10

    Amikor a fagylalt teljesen megszilárdult (kb. 4-5 óra fagyasztás után), tálald reszelt csokoládéval és extra tonkababbal díszítve.

    A tálaláshoz használhatsz étcsokoládé forgácsot vagy kakaóport is.