A tonkababot finom reszelőn reszeld le, és tedd félre.
A tonkabab nagyon intenzív ízű, ezért figyelj arra, hogy ne használj túl sokat belőle. Kezdd kevesebbel, és kóstold meg, mielőtt többet adnál hozzá.
Egy közepes lábosban keverd össze a tejet, a tejszínt, a cukrot, a kakaóport és egy csipet sót. Melegítsd alacsony hőfokon, amíg a cukor teljesen feloldódik.
A só kiemeli a csokoládé ízét, ezért ne hagyd ki.
Add hozzá az apróra tört étcsokoládét, majd kevergesd, amíg teljesen elolvad és sima állagot kap.
Használj jó minőségű étcsokoládét a legjobb ízélmény érdekében. A 70% kakaótartalmú csokoládé ideális választás.
Keverd bele a reszelt tonkababot és a vanília kivonatot, majd hagyd pár percig állni, hogy az aromák felszabaduljanak.
A tonkababot óvatosan reszeld, mert nagyon intenzív az íze. Kevesebb is elég lehet, ha nem szereted annyira karakteresen.
Egy külön tálban verd fel a tojássárgájákat, majd fokozatosan adj hozzá egy kis mennyiséget a forró csokoládés keverékből, hogy temperáld a tojásokat.
A temperálás megakadályozza, hogy a tojások összeugorjanak a forró keverékben. Fontos, hogy lassan és fokozatosan adagold a forró folyadékot.
A temperált tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba, és alacsony hőfokon kevergesd folyamatosan, amíg besűrűsödik (kb. 5 perc).
Ne forrald fel a keveréket, mert a tojások kicsapódhatnak. A keverék akkor jó, ha bevonja a kanál hátulját.
Vedd le a tűzről, és hagyd teljesen kihűlni.
A gyorsabb hűlés érdekében tedd a lábost egy hideg vízzel teli tálba.
Öntsd a lehűlt fagylaltalapot egy fagylaltgépbe, és dolgozd fel a gyártó utasításai szerint, amíg krémes állagot nem kapsz.
Ha nincs fagylaltgéped, tedd a masszát fagyasztóba, és 30 percenként keverd át egy villával, hogy ne képződjenek jégkristályok. Ezt ismételd meg 3-4 alkalommal.
Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. 30 percenként keverd át, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.
A lapos edény segít a fagylalt gyorsabb fagyásában. A rendszeres keverés elengedhetetlen a sima állag eléréséhez.
Amikor a fagylalt teljesen megszilárdult (kb. 4-5 óra fagyasztás után), tálald reszelt csokoládéval és extra tonkababbal díszítve.
A tálaláshoz használhatsz étcsokoládé forgácsot vagy kakaóport is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.