Ezme paradicsomszósz tálalva friss kenyérrel

Török ezme fűszeres paradicsomszósz

Az ezme, a török konyha egyik alapvető fűszeres szósza, amely a paradicsom, friss zöldfűszerek és fűszerek kombinációjára épül. Ez az intenzív ízvilágú szósz tökéletes kiegészítője a török meze tálaknak, de grillezett húsokkal és friss kenyérrel is remekül harmonizál. Az ezme története szorosan összefonódik Törökország gasztronómiai hagyományaival, és gyakran használják vendégszeretetük kifejezésére. Ez a recept egyszerűen elkészíthető, mégis autentikus ízélményt nyújt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 10 perc
70 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Érett paradicsom
20 g Friss petrezselyem
1 db Zöld chili
2 gerezd Fokhagyma
30 ml Olívaolaj
10 ml Friss citromlé
1 csipet
1 tk. Pirospaprika
10 ml Gránátalmaszirup

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomot reszeld le finomra, vagy turmixold pépesre.

    Ha nincs friss paradicsomod, használhatsz konzerv paradicsom pürét is. A legjobb íz érdekében érett, lédús paradicsomot válassz.

    2

    Aprítsd finomra a petrezselymet, zöld chilit és a fokhagymát.

    A chili erősségétől függően adagold óvatosan, kóstold meg, és szükség esetén adj hozzá többet. A petrezselymet közvetlenül tálalás előtt is apríthatod, hogy friss maradjon.

    3

    Egy tálban keverd össze a paradicsomot, az aprított hozzávalókat, a pirospaprikát, a citromlevet és a gránátalmaszirupot.

    A gránátalmaszirup édességet és savasságot ad a szósznak. Ha nincs kéznél, helyettesítheted egy kevés mézzel és citromlével.

    4

    Lassan add hozzá az olívaolajat, és alaposan keverd össze, hogy egységes állagot kapj.

    A jó minőségű olívaolaj sokat dob az ízén. Extra szűz olívaolajat használj.

    5

    Hűtsd le 30 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A hűtés segít az ízeknek összeérni, így a szósz finomabb lesz.

    6

    Tálald friss kenyérrel, grillezett húsokkal vagy meze részeként.

    A szósz frissen a legfinomabb, de hűtőben 1-2 napig eláll.