Mini treacle tart tálalva aranybarna tésztával és friss citromhéjjal díszítve

Treacle tart mini formában

A treacle tart egy klasszikus angol édesség, amely édes, karamelles ízével és omlós tésztájával vált ismertté. Az eredeti változat egyszerű, de nagyon ízletes, és gyakran egy kis citromlével van fűszerezve, hogy frissebb legyen. A mini formában készült treacle tart egy könnyedebb változata, ideális desszertként akár ünnepi alkalmakra, akár hétköznapi édességként. Az angol gasztronómia gazdag történelme révén a treacle tartot azóta is gyakran készítik, és a pite könnyed, édes íze az egyik legnépszerűbb finomság lett az angol háztartásokban. Ha szereted az édes, karamellás pitéket, ezt a változatot mindenképp ki kell próbálnod.

Előkészület 45 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra 15 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
125 g Vaj
100 g Cukor
1 ek. Friss citromlé
150 ml Szirup
100 g Morzsolt kenyér
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet és a vajat gyors mozdulatokkal dolgozd össze, hogy egy morzsolódó állagú tésztát kapj. Ha szükséges, adj hozzá egy-két evőkanál hideg vizet, hogy összeálljon.

    Ha gyorsan dolgozol, a tészta omlósabb lesz. Ne hagyd, hogy a vaj túlmelegedjen a kezeddel!

    2

    Formázz a tésztából egy gömböt, csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe 30 percre pihenni. Ez segít, hogy a tészta könnyebben nyújtható legyen.

    A tészta pihentetése után könnyebben kinyújtod, és nem fog eltörni a sütés közben.

    3

    A tészta pihentetése után nyújtsd ki, és helyezd a mini piteformákba, ügyelve arra, hogy a tészta szépen illeszkedjen az aljához és az oldalához is.

    A tésztát mindig lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon. Ha nem ragad a tészta, könnyebben formálható.

    4

    A formákat előmelegített sütőben 180°C-on 10-12 percig süsd, míg a tészta aranybarnára sül.

    A tésztát érdemes egy villával megszurkálni, hogy ne púposodjon fel a sütés közben.

    5

    A szirupot és a cukrot egy kis lábasban melegítsd össze, majd add hozzá a tojást, citromlevet és a morzsolt kenyeret. Alaposan keverd össze.

    A szirupot alacsony hőmérsékleten olvaszd fel, hogy ne égjen meg!

    6

    A keveréket öntsd a mini formákba, és süsd tovább 180°C-on 10-15 percig, amíg a töltelék megszilárdul és enyhén pirul.

    Figyeld a sütőt, hogy ne süsd túl, mert akkor a töltelék túl kemény lesz!

    7

    A kis tartsütiket hagyd teljesen kihűlni, majd tálald. Díszítheted egy kis friss citromhéjjal vagy egy kanál tejszínhabbal.

    Ha nem szereted a túl édes desszerteket, a citromhéj frissítő íze remekül ellensúlyozza a treacle édességét.