Tteokbokki csípős szószban főtt tojással, újhagymával és szezámmaggal tálalva

Tteokbokki tojással

A tteokbokki, vagyis csípős rizstészta, az egyik legismertebb koreai street food, amelyet eredetileg a Joseon-dinasztia udvari konyhája inspirált. A modern változat a 20. század közepétől terjedt el, amikor a gochujanggal ízesített változat a szegényebb városi rétegek kedvencévé vált. A tojással dúsított tteokbokki laktatóbb, és egyensúlyt teremt a csípős szósz és a tojás krémes állaga között. Technikai tipp: mindig ügyelj arra, hogy a rizstészta ne legyen túlfőzve – akkor ideális, ha rugalmas, de nem túl kemény. Ez az étel kiváló választás egy gyors, ízgazdag vacsorához vagy különleges street food estére. Ha még autentikusabb élményre vágysz, tálalhatod halpogácsával (odeng) vagy reszelt sajttal is, ami enyhíti a csípősséget.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
400 g Koreai rizstészta (tteok)
4 db Főtt tojás
500 ml Víz
2 ek. Gochujang (koreai csilipaszta)
1 ek. Gochugaru (koreai csilipehely)
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Cukor
2 gerezd Fokhagyma
2 db Újhagyma
1 ek. Szezámolaj
1 ek. Szezámmag (pirított)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a rizstésztát meleg vízbe 20 percre, hogy megpuhuljon. Közben főzd meg a tojásokat keményre, majd hámozd meg őket és tedd félre.

    A rizstészta akkor megfelelő, ha enyhén puha, de még nem túl lágy – ne főzd előre!

    2

    Egy serpenyőben melegítsd fel a vizet, majd keverd bele a gochujangot, gochugarut, szójaszószt, cukrot és az apróra vágott fokhagymát. Kevergesd, míg a paszta teljesen feloldódik.

    Kóstold meg a szószt, és ha túl csípős, adj hozzá még egy kevés cukrot vagy szójaszószt az egyensúly érdekében.

    3

    Add a megpuhított rizstésztát a szószhoz, és közepes lángon főzd 10-12 percig, míg a szósz besűrűsödik és a tteok megpuhul, de rugalmas marad.

    Időnként kevergesd, hogy ne ragadjon le a serpenyő aljára.

    4

    Add hozzá a főtt tojásokat egészben, és forgasd át őket a szószban, hogy minden oldalukat befedje. Főzd további 3 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A tojásokat előző nap is megfőzheted, így gyorsabban elkészíthető az étel.

    5

    Zárd el a lángot, locsold meg szezámolajjal, és szórd meg az aprított újhagymával és szezámmaggal tálalás előtt.

    A friss újhagyma ropogós textúrát és frissességet ad az ételnek – közvetlenül tálalás előtt add hozzá.