Gluténmentes tunnbröd finoman tálalva, puha és aranybarna lepények.

Tunnbröd gluténmentes változatban

A Tunnbröd, azaz svéd lepény, a svéd gasztronómia egyik alapvető eleme. Az eredeti recept hajdani időkből származik, és a svéd családok napi étkezéseiben szerepelt. Azóta sokféle változata született, köztük a gluténmentes verzió, amely a gluténérzékenyek számára is lehetővé teszi, hogy élvezhessék a tradicionális svéd ízeket. Ez az étel különleges a puha, rugalmas tésztájával, amely ideális kísérője lehet egy jó levesnek vagy szendvicsnek. Próbáld ki reggelire vagy egy könnyű vacsorára, és garantáltan nem fogsz csalódni!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Gluténmentes lisztkeverék
250 ml Víz
1 tk. Xantán gumó
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 cs. Cukor
7 g Élesztő

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt. Hagyd pihenni 5-10 percig, amíg a keverék habosodik.

    Ha nem habosodik fel az élesztő, akkor ellenőrizd, hogy nem volt-e túl meleg a víz, mert az megöli az élesztőt.

    2

    A gluténmentes lisztkeveréket, xantánt, sót és olívaolajat egy tálban keverd össze.

    A xantán gumó segít abban, hogy a tészta rugalmasabb legyen, mint a hagyományos gluténes tészta.

    3

    Add hozzá az élesztős víz keveréket, és gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    A tésztát kézzel is jól át tudod gyúrni, de ha túl ragacsos, ne félj egy kevés lisztet hozzáadni.

    4

    A kész tésztát pihentesd 30 percig, amíg kelni kezd.

    A pihentetés segíti a tésztát, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    5

    Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsd ki 2-3 mm vastagra.

    A tésztát inkább vékonyra nyújtsd, hogy könnyen átsüljön.

    6

    Téglalap vagy kör formájúra vágd fel a tésztát, és helyezd a lapokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    Ha nem vagy biztos a méretekben, egy pohár is jó segítség lehet a kerek formákhoz.

    7

    Süsd előmelegített 200°C-os sütőben 10-15 percig, amíg a lapok aranybarnák lesznek.

    Ha nem biztos a sütőd, érdemes 10 perc után megpillantani, nehogy túl süljenek.