Túrós-narancsos szelet tálalva

Túrós-narancsos szelet

A túrós sütemények mindig nagy népszerűségnek örvendtek Magyarországon, különösen azok, amelyek friss, természetes alapanyagokkal készülnek. A narancs és a túró párosítása különleges ízvilágot ad ennek a desszertnek. A sütemény receptje generációkon keresztül öröklődött, a nagymamák konyhájából egészen a mai modern sütödékig. Ez a recept könnyed és frissítő, tökéletes délutáni kávé mellé vagy családi ebédek után. A narancs frissessége tökéletesen kiegészíti a túró krémességét, így garantáltan mindenki kedvence lesz!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Liszt
100 g Vaj
50 g Porcukor
1 db Tojás
1 tk. Sütőpor
500 g Túró
150 g Tejföl
1 db Narancs
1 cs. Vaníliás cukor
2 ek. Méz
2 ek. Keményítő
2 db Tojásfehérje

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és a sütőport. Ez segít a tészta levegősségének megőrzésében.

    A liszt szitálása segít megelőzni a csomósodást és levegősebbé teszi a tésztát.

    2

    A hideg vajat kis kockákra vágjuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjbeggyel gyorsan összemorzsoljuk, hogy morzsás állagú legyen.

    Fontos, hogy a vaj hideg legyen, mert így lesz a tészta omlós.

    3

    A morzsás keverékhez hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy homogén tésztát kapjunk. Ha túl száraz lenne, egy kevés hideg vizet adhatunk hozzá.

    Ne gyúrjuk túl a tésztát, mert akkor kemény lesz.

    4

    A tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 30 percre, hogy a vaj megdermedjen, így a tészta könnyebben kezelhető lesz.

    A hűtés segít, hogy a tészta ne ragadjon és könnyebben nyújtható legyen.

    5

    Közben a töltelékhez a túrót egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a tejfölt, a vaníliás cukrot, a mézet, valamint a reszelt narancshéjat és a kifacsart narancslevet. Az egészet alaposan összekeverjük.

    Kóstoljuk meg a tölteléket és ízlés szerint adhatunk hozzá több mézet vagy narancslevet.

    6

    A keményítőt egy kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd a túrós keverékhez adjuk, hogy a töltelék szép selymes állagú legyen sütés után.

    A keményítő segít, hogy a töltelék ne folyjon szét sütés közben.

    7

    A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékbe, hogy a töltelék könnyed és habos legyen.

    A tojásfehérjét óvatosan, alulról felfelé forgatva keverjük a töltelékbe, hogy ne törjön össze.

    8

    A hűtőből kivett tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a túrós tölteléket.

    Ha a tészta ragad, tegyük vissza egy kicsit a hűtőbe.

    9

    A süteményt előmelegített 180°C-os sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, lazán letakarhatjuk alufóliával.

    Figyeljük a sütit sütés közben és ha szükséges, takarjuk le alufóliával.

    10

    Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk. Friss narancsszeletekkel vagy porcukorral díszíthetjük.

    A sütit hűtőben tároljuk, hogy a töltelék szilárd maradjon.