Készítsd el előre a vaníliás krémet: keverd el a pudingport 400 ml tejjel és 30 g cukorral, majd folyamatos keverés mellett főzd sűrű krémmé. Hagyd teljesen kihűlni, és időnként keverd át, hogy ne bőrösödjön meg.
A vaníliakrémet érdemes legalább 2-3 órával előre elkészíteni, hogy teljesen kihűljön. Ha a krém teteje bőrösödik, takard le folpackkal, közvetlenül a krém felületére.
Szitáld a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a száraz élesztőt, a cukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket. Keverd el jól.
A liszt szitálása biztosítja, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A száraz élesztőt alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tészta.
Add hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat és a tojást. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha túl lágy, adj hozzá egy kevés lisztet.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl lágy, adj hozzá egy kevés lisztet, de vigyázz, hogy ne legyen túl kemény.
Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, míg a duplájára nő.
A tésztát letakarva keleszd, hogy ne száradjon ki a teteje. Meleg helyen gyorsabban megkel.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ovális alakra, és a közepére kanalazd a kihűlt vaníliakrémet. Hajtsd rá a tészta egyik oldalát, majd a másikat is úgy, hogy a krém bent maradjon.
A vaníliakrémet egyenletesen oszlasd el a tésztán, de hagyj szabadon a széleken, hogy a tészta jól össze tudjon tapadni. Ügyelj, hogy a krém ne folyjon ki a tésztából.
Tedd a töltött tésztát sütőpapíros tepsire, és pihentesd további 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
A pihentetés segít, hogy a stollen még szebben megkeljen sütés előtt. A sütőt előmelegítve biztosítod, hogy a stollen egyenletesen süljön meg.
Süsd 35–40 percig, amíg aranybarna lesz a teteje. Ha szükséges, sütés közben fedd le, hogy ne égjen meg.
A sütési idő függ a sütő típusától, ezért figyelj a stollenre. Ha túl gyorsan pirul, takard le sütőpapírral vagy alufóliával, hogy belül is átsüljön.
Hagyd teljesen kihűlni, majd szórd meg porcukorral. Tipp: hűtve tárolva 1-2 nap után is finom, ha előtte szobahőmérsékletre engeded.
A porcukorral megszórt stollen ünnepi külsőt kap. Hűtve tárolva a krém nem romlik meg olyan gyorsan. Tálalás előtt hagyd szobahőmérsékleten, hogy a tészta és a krém is megpuhuljon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.