Vatapá de peixe com arroz tálalva, gazdag kókusztejes szósszal és rizssel

Vatapá de peixe com arroz

A vatapá de peixe egy hagyományos brazil étel, mely a gazdag kókusztej és a friss hal ízével büszkélkedhet. Ez az étel leginkább Bahia régiójában ismert, és az egyik legismertebb étel a brazil konyhában. A rizs és a hal párosítása, a kókusztej gazdag íze és az egzotikus fűszerek teszik igazán különlegessé. A vatapá egy olyan étel, amely nemcsak ízletes, hanem egy igazi gasztronómiai élményt is nyújt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Halfilé
300 g Rizs
200 ml Kókusztej
1 db Póréhagyma
2 db Paradicsom
3 gerezd Fokhagyma
1 tk. Pirospaprika
1 tk. Kakukkfű
1 db Lime
1 csipet
1 csipet Bors
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Először is, a halfilét vágjuk kisebb darabokra, majd öblítsük le és csepegtessük le. A halat egy tálban öntsük le lime levével, sóval és borssal, majd hagyjuk pácolódni legalább 10 percig.

    A lime leve segít a hal frissességének megőrzésében, és fokozza az ízeket.

    2

    A rizst öblítsük le hideg vízzel, majd főzzük meg 300 ml vízben. Ha a rizs elkészült, tegyük félre és tartsuk melegen.

    A rizs főzésekor használjunk fedőt, hogy a gőz segítse a rizs tökéletes megpuhulását.

    3

    A póréhagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk. Egy serpenyőben olívaolajon pirítsuk meg a póréhagymát és fokhagymát, amíg illatosak lesznek.

    A póréhagyma pirítása fokozza az ízét, így érdemes több ideig pirítani, mint a hagyományos hagymát.

    4

    Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, pirospaprikát és kakukkfüvet, és pároljuk az egészet kb. 5-7 percig, amíg a paradicsom felpuhul.

    A paradicsom segít a szósz alapjának gazdag ízét kialakítani, és a fűszerek kiemelik a hal ízét.

    5

    Miután a paradicsom megpuhult, öntsük hozzá a kókusztejet és a pácolt halat. Alacsony hőfokon főzzük tovább, amíg a hal teljesen átsül, és a szósz besűrűsödik.

    Ne főzd túl a halat, mert az könnyen kiszáradhat. A kókusztej gazdag ízt ad a szósznak.

    6

    Tálalás előtt keverjük össze a rizst a halas szósszal, és szórjuk meg egy kevés friss lime héjjal.

    A lime frissessége és a rizs textúrája tökéletesen kiegészíti a gazdag halas szószt.