Vegán húsos burger vegán sajttal és friss zöldségekkel tálalva

Vegán \"Húsos\" Burger (Növényi Alapú)

A növényi alapú húsok forradalma az elmúlt évtizedben robbant be a köztudatba, válaszul a fenntarthatóság és egészségtudatosság iránti igényekre. A vegán \"húsos\" burger a klasszikus marhahúsos burger újragondolt változata, amely textúrában és ízben is meglepően hasonlít az eredetire – csak épp teljesen állatmentes. Ahogy a növényi húspogácsa sülni kezd a serpenyőben, az illatok megtöltik a konyhát, és felidézik a klasszikus grillpartik hangulatát. A siker kulcsa a jól megválasztott húsalternatíva, a megfelelő fűszerezés és a sülés közbeni sajtolvasztás. Tipp: Ha különlegesebb ízvilágra vágysz, próbáld ki karamellizált hagymával vagy BBQ szósszal. Ez a burger tökéletes választás családi vacsorákhoz, hétvégi baráti összejövetelekhez vagy akár ünnepi alkalmakra is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
1240 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Növényi alapú darált hús (pl. borsófehérje alapú)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Worcestershire szósz vegán változat
1 tk. Mustár
1 tk. Füstölt paprika
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Olívaolaj
4 db Hamburger zsemle (vegán)
1 db Paradicsom
4 db Salátalevél
4 db Vegán sajt szelet
4 ek. Vegán majonéz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az alapanyagokat: a vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd finomra. A paradicsomot szeleteld fel, a salátaleveleket mosd meg és szárítsd le alaposan.

    A hagymát és fokhagymát aprítógéppel is apríthatod, ha gyorsabban szeretnél végezni.

    2

    Egy tálban keverd össze a növényi alapú darált húst az aprított hagymával, fokhagymával, worcestershire szósszal, mustárral, füstölt paprikával, sóval és borssal. Keverd jól össze kézzel vagy kanállal, amíg egyenletes, formázható masszát kapsz. Tipp: Ne dolgozd túl a keveréket, különben morzsalékos lehet.

    Ha a massza túl lágy lenne, adj hozzá egy kevés zsemlemorzsát vagy zabpelyhet.

    3

    Formázz 4 darab egyforma méretű pogácsát a masszából. Ha szükséges, enyhén olajozd be a kezedet, hogy ne ragadjon hozzá. Tipp: A pogácsákat lapítsd le, így egyenletesen sülnek majd át.

    A pogácsák formázásához használhatsz pogácsaszaggatót vagy egy kisebb tányért, hogy egyformák legyenek.

    4

    Melegíts fel egy evőkanál olajat egy serpenyőben közepes lángon. Tedd bele a pogácsákat, és süsd őket oldalanként 4-5 percig, vagy amíg szép aranybarnák és átsültek. Tipp: Ne mozgasd őket túl sokat, így szépen megpirulnak és nem esnek szét.

    A sütéshez használj tapadásmentes serpenyőt, így biztosan nem ragadnak le a pogácsák.

    5

    Amikor megfordítod a pogácsákat, tedd rájuk a vegán sajtszeleteket, és fedd le a serpenyőt, hogy a sajt megolvadjon. Tipp: Ha nincs fedőd, használj alufóliát ideiglenesen.

    A sajtot közvetlenül a sütés végén tedd a pogácsákra, hogy ne égjen meg.

    6

    A hamburger zsemléket vágd félbe, és pirítsd meg egy száraz serpenyőben vagy grillsütőn pár perc alatt, hogy kívül enyhén ropogós, belül puha maradjon.

    A zsemléket vajjal is megkenheted a pirítás előtt, hogy még finomabb legyen.

    7

    Állítsd össze a burgereket: alsó zsemle – egy kanál vegán majonéz – salátalevél – húsos pogácsa olvadt sajttal – paradicsomszelet – felső zsemle. Tipp: Ha különlegessé szeretnéd tenni, tehetsz bele sült hagymakarikát vagy savanyú uborkát is.

    A majonéz helyett használhatsz más vegán szószt is, például vegán aiolit vagy csípős szószt.