Krémes vegán mogyorós fagylalt tálalva

Vegán mogyorós fagylalt

A vegán mogyorós fagylalt azoknak készült, akik imádják a pörkölt mogyoró gazdag ízét és a krémes textúrát, de tejmentes alternatívát keresnek. A pörkölt mogyoró intenzív aromája tökéletesen harmonizál a kókusztej selymességével, míg a juharszirup természetes édességet kölcsönöz a desszertnek. A házi készítésű fagylalt előnye, hogy mesterséges adalékanyagoktól mentes, és a természetes alapanyagokból készült mogyorókrém megőrzi gazdag aromáját. Ha szereted a lágy, gazdag és selymes mogyorós fagylaltot, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
690 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 ml Kókusztej
200 ml Mandulatej
100 g Pirított mogyoró
80 ml Juharszirup
1 tk. Vaníliakivonat
10 g Keményítő
30 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A mogyorót száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Ezután hagyd kihűlni, majd daráld finomra vagy turmixold krémes állagúra egy kevés mandulatejjel.

    A pirítás kihozza a mogyoró ízét. Vigyázz, hogy ne égesd meg! Ha turmixolod, adagolj hozzá fokozatosan a mandulatejet, hogy ne legyen túl híg a krém.

    2

    Egy kis tálban keverd össze a keményítőt és a vizet, amíg sima elegyet kapsz. Ezt később használjuk a fagylalt sűrítésére.

    Fontos, hogy a keményítő csomómentes legyen, különben a fagylaltban is érezhető lesz. Használj hideg vizet a keveréshez.

    3

    Egy közepes lábosba öntsd a kókusztejet és a mandulatejet, majd add hozzá a juharszirupot és a vaníliakivonatot. Közepes lángon melegítsd fel, de ne forrald fel.

    A kókusztej zsírtartalma segít a krémes állag elérésében. A juharszirup helyett használhatsz más édesítőt is, például agavé szirupot vagy barna rizsszirupot.

    4

    Add hozzá az előzőleg elkészített mogyorókrémet a keverékhez, és keverd simára, hogy a mogyorós íz egyenletesen eloszoljon.

    Ha a mogyorókrém túl sűrű, melegítsd meg egy kicsit, hogy könnyebben elkeverhető legyen.

    5

    Öntsd hozzá a keményítős keveréket, és alacsony hőfokon főzd tovább, amíg a fagylaltalap kissé besűrűsödik (kb. 5-7 perc). Ne forrald fel!

    A keményítő hozzáadásakor folyamatosan keverd, hogy ne csomósodjon. Ha mégis csomós lenne, szűrd át a keveréket.

    6

    Vedd le a tűzről, majd hagyd szobahőmérsékleten kihűlni. Ezután tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy megfelelően lehűljön és az ízek összeérjenek.

    A hűtés elengedhetetlen a megfelelő állag eléréséhez. Ha sietsz, tedd a keveréket jégfürdőbe, hogy gyorsabban lehűljön.

    7

    Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a lehűlt keveréket, és a gép utasításai szerint készítsd el. Ha nincs, tedd a keveréket egy lapos edénybe a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy elkerüld a kristályosodást.

    A fagylaltgép a legkönnyebb módja a krémes fagylalt elkészítésének. Ha kézzel készíted, a gyakori keverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását.

    8

    Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted pirított mogyoróval vagy vegán csokoládéforgáccsal.

    A szobahőmérsékleten való állás megkönnyíti a kanalazást. Ne hagyd túl sokáig állni, különben megolvad.