A mogyorót száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Ezután hagyd kihűlni, majd daráld finomra vagy turmixold krémes állagúra egy kevés mandulatejjel.
A pirítás kihozza a mogyoró ízét. Vigyázz, hogy ne égesd meg! Ha turmixolod, adagolj hozzá fokozatosan a mandulatejet, hogy ne legyen túl híg a krém.
Egy kis tálban keverd össze a keményítőt és a vizet, amíg sima elegyet kapsz. Ezt később használjuk a fagylalt sűrítésére.
Fontos, hogy a keményítő csomómentes legyen, különben a fagylaltban is érezhető lesz. Használj hideg vizet a keveréshez.
Egy közepes lábosba öntsd a kókusztejet és a mandulatejet, majd add hozzá a juharszirupot és a vaníliakivonatot. Közepes lángon melegítsd fel, de ne forrald fel.
A kókusztej zsírtartalma segít a krémes állag elérésében. A juharszirup helyett használhatsz más édesítőt is, például agavé szirupot vagy barna rizsszirupot.
Add hozzá az előzőleg elkészített mogyorókrémet a keverékhez, és keverd simára, hogy a mogyorós íz egyenletesen eloszoljon.
Ha a mogyorókrém túl sűrű, melegítsd meg egy kicsit, hogy könnyebben elkeverhető legyen.
Öntsd hozzá a keményítős keveréket, és alacsony hőfokon főzd tovább, amíg a fagylaltalap kissé besűrűsödik (kb. 5-7 perc). Ne forrald fel!
A keményítő hozzáadásakor folyamatosan keverd, hogy ne csomósodjon. Ha mégis csomós lenne, szűrd át a keveréket.
Vedd le a tűzről, majd hagyd szobahőmérsékleten kihűlni. Ezután tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy megfelelően lehűljön és az ízek összeérjenek.
A hűtés elengedhetetlen a megfelelő állag eléréséhez. Ha sietsz, tedd a keveréket jégfürdőbe, hogy gyorsabban lehűljön.
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a lehűlt keveréket, és a gép utasításai szerint készítsd el. Ha nincs, tedd a keveréket egy lapos edénybe a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy elkerüld a kristályosodást.
A fagylaltgép a legkönnyebb módja a krémes fagylalt elkészítésének. Ha kézzel készíted, a gyakori keverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását.
Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted pirított mogyoróval vagy vegán csokoládéforgáccsal.
A szobahőmérsékleten való állás megkönnyíti a kanalazást. Ne hagyd túl sokáig állni, különben megolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.