Zacuscă dióval, friss kenyérrel tálalva

Zacuscă dióval

A zacuscă egy hagyományos román étel, amely főként padlizsánból, paprikából és paradicsomból készül, és általában kenyérre kenve tálalják. Az évek során sokféle változata alakult ki, és a dióval készült verzió különleges ízt ad ennek a zöldséges ételnek. A dió hozzáadása nemcsak gazdagítja az ízeket, hanem egyedi textúrát is biztosít a zacuscának. A zacuscă egy klasszikus étel, amelyet gyakran készítenek ünnepekkor vagy családi összejöveteleken.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 15 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
3 db Padlizsán
2 db Piros paprika
4 db Paradicsom
2 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
100 g Dió
4 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Cukor
1 ek. Ecet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat vágd kockákra, a paprikát szeleteld fel, a paradicsomot hámozd meg és vágd apróra. A hagymákat is finomra vágd.

    A padlizsán sózása segít eltávolítani a keserűséget, így hagyd állni egy kicsit, mielőtt főzöd.

    2

    Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és kezdd el párolni a hagymát és fokhagymát, amíg üvegesek nem lesznek.

    Ha alacsony hőmérsékleten párolod, akkor megőrzi a hagyma édes, finom ízét, és nem ég meg.

    3

    Add hozzá a padlizsánt, paprikát és paradicsomot. Párold őket közepes hőmérsékleten 20-30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és levet eresztenek.

    A zöldségeket gyakran kevergesd, hogy ne égjenek le, és egyenletesen párolódjanak.

    4

    A diót finomra vágd vagy törj apróra, majd add hozzá a zöldségekhez. Keverd jól össze, és főzd tovább 10-15 percig.

    A dió extra ropogós textúrát ad a zacuscának, próbáld ne túl apróra vágni, hogy érezhető legyen a harapás.

    5

    Sózd, borsozd, majd adj hozzá egy kevés cukrot és ecetet. A zacuscának savanykás, de édes íze lesz, így a cukor és az ecet arányát ízlés szerint állíthatod be.

    Ha az ízek túl erősek, egy kis vízzel hígíthatod a zacuscát, hogy enyhébb legyen.

    6

    Főzd az egész keveréket további 10-15 percig, amíg az ízek összeérnek, és a zacusca eléri a kívánt sűrűséget.

    Ha sűrűbb zacuscát szeretnél, főzd tovább, de ha hígabbra szeretnéd, akkor adj hozzá egy kis vizet.

    7

    Tálald melegen, friss kenyérrel vagy pirítóssal.