Zoolbia – hagyományos perzsa szirupos sütemény

Zoolbia

A zoolbia egy híres perzsa édesség, amelyet különösen a ramadán időszakában fogyasztanak. A spirál alakú tésztát olajban sütik, majd forró cukorszirupba mártják, amelytől édes és ropogós lesz. Ez az édesség népszerű Iránban, Indiában és a Közel-Keleten is, és gyakran sáfránnyal vagy rózsavízzel ízesítik, hogy még különlegesebb legyen. Ha szereted az autentikus keleti édességeket, próbáld ki ezt az eredeti receptet!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
100 g Liszt
50 g Kukoricakeményítő
120 g Joghurt
5 g Élesztő
1 ek. Cukor
50 ml Víz
1 ek. Narancsvirágvíz
1 csipet Sáfrány
500 ml Olaj
200 ml Cukorszirup

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a kukoricakeményítőt és az élesztőt.

    A kukoricakeményítő ropogósabbá teszi a zoolbiát. Fontos, hogy ne hagyd ki.

    2

    Adj hozzá joghurtot, vizet, cukrot és a narancsvirágvizet, majd keverd simára, amíg egy sűrű, de folyékony állagú tésztát kapsz.

    A tészta állagának olyannak kell lennie, mint a palacsintatésztának. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl híg, akkor egy kevés lisztet.

    3

    Fedd le a tálat és hagyd pihenni meleg helyen körülbelül 1 órán át, hogy a tészta kissé megkeljen.

    A pihentetés segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. Ne hagyd ki ezt a lépést!

    4

    Egy mély serpenyőben forrósítsd fel az olajat közepes hőmérsékletre.

    Az olaj hőmérsékletének megfelelőnek kell lennie. Ha túl forró, a zoolbia kívül megég, belül pedig nyers marad. Ha túl hideg, akkor megszívja magát olajjal.

    5

    Töltsd a tésztát egy habzsákba vagy egy műanyag zacskóba, amelynek egyik sarkát levágod.

    Ha nincs habzsákod, használhatsz egy erős műanyag zacskót. Fontos, hogy a sarkát ne vágd túl nagyra, mert akkor túl vastag lesz a zoolbia.

    6

    A forró olajba spirál alakban vagy összefonódó körökben nyomd bele a tésztát, és süsd aranybarnára 2-3 perc alatt.

    Ne tegyél túl sok tésztát egyszerre a serpenyőbe, mert akkor lehűl az olaj, és a zoolbia nem lesz ropogós.

    7

    Egy szűrőkanállal szedd ki a megsült zoolbia darabokat és helyezd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a zoolbia nem lesz túl zsíros.

    8

    Melegítsd fel a cukorszirupot egy csipet sáfránnyal, majd a megsült zoolbia darabokat forgasd bele a forró szirupba.

    A szirupnak forrónak kell lennie, hogy a zoolbia jól beszívja. Ne hagyd a zoolbiát túl sokáig a szirupban, mert akkor elázik.

    9

    Tálald frissen, ropogósan, és élvezd az autentikus perzsa édesség ízét!

    A zoolbia a legfinomabb frissen, ropogósan. Ha marad, légmentesen záródó dobozban tárold.