Egy tálban keverd össze a lisztet, a kukoricakeményítőt és az élesztőt.
A kukoricakeményítő ropogósabbá teszi a zoolbiát. Fontos, hogy ne hagyd ki.
Adj hozzá joghurtot, vizet, cukrot és a narancsvirágvizet, majd keverd simára, amíg egy sűrű, de folyékony állagú tésztát kapsz.
A tészta állagának olyannak kell lennie, mint a palacsintatésztának. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl híg, akkor egy kevés lisztet.
Fedd le a tálat és hagyd pihenni meleg helyen körülbelül 1 órán át, hogy a tészta kissé megkeljen.
A pihentetés segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. Ne hagyd ki ezt a lépést!
Egy mély serpenyőben forrósítsd fel az olajat közepes hőmérsékletre.
Az olaj hőmérsékletének megfelelőnek kell lennie. Ha túl forró, a zoolbia kívül megég, belül pedig nyers marad. Ha túl hideg, akkor megszívja magát olajjal.
Töltsd a tésztát egy habzsákba vagy egy műanyag zacskóba, amelynek egyik sarkát levágod.
Ha nincs habzsákod, használhatsz egy erős műanyag zacskót. Fontos, hogy a sarkát ne vágd túl nagyra, mert akkor túl vastag lesz a zoolbia.
A forró olajba spirál alakban vagy összefonódó körökben nyomd bele a tésztát, és süsd aranybarnára 2-3 perc alatt.
Ne tegyél túl sok tésztát egyszerre a serpenyőbe, mert akkor lehűl az olaj, és a zoolbia nem lesz ropogós.
Egy szűrőkanállal szedd ki a megsült zoolbia darabokat és helyezd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a zoolbia nem lesz túl zsíros.
Melegítsd fel a cukorszirupot egy csipet sáfránnyal, majd a megsült zoolbia darabokat forgasd bele a forró szirupba.
A szirupnak forrónak kell lennie, hogy a zoolbia jól beszívja. Ne hagyd a zoolbiát túl sokáig a szirupban, mert akkor elázik.
Tálald frissen, ropogósan, és élvezd az autentikus perzsa édesség ízét!
A zoolbia a legfinomabb frissen, ropogósan. Ha marad, légmentesen záródó dobozban tárold.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.