KrĂ©mes vaj szeletelve fa vĂĄgĂłdeszkĂĄn, natĂșr formĂĄban

A vaj, mint konyhai alapanyag – termĂ©szetes Ă­z Ă©s zsĂ­rtartalom a sĂŒtĂ©s-fƑzĂ©s alapja

KrĂ©mes vaj szeletelve fa vĂĄgĂłdeszkĂĄn, natĂșr formĂĄban

A vaj az egyik legismertebb Ă©s leggyakrabban hasznĂĄlt zsĂ­ralapĂș tejtermĂ©k, amely kulcsszerepet jĂĄtszik a gasztronĂłmiĂĄban vilĂĄgszerte. Az igazi vaj tejszĂ­n felverĂ©sĂ©vel kĂ©szĂŒl, mely sorĂĄn a zsĂ­rtartalom kĂŒlönvĂĄlik a savĂłtĂłl. A vĂ©geredmĂ©ny egy gazdag, krĂ©mes ĂĄllagĂș, sĂĄrgĂĄs szĂ­nƱ zsiradĂ©k, mely nemcsak Ă­zt ad, hanem ĂĄllagot is javĂ­t.

A vaj felhasznĂĄlĂĄsa rendkĂ­vĂŒl sokrĂ©tƱ: sĂŒtĂ©shez, fƑzĂ©shez, mĂĄrtĂĄsokhoz, tĂ©sztĂĄkhoz, kenyĂ©rre kenve vagy akĂĄr hĂșsok pĂĄrolĂĄsĂĄhoz is ideĂĄlis. Magas zsĂ­rtartalmĂĄnak (80-82%) köszönhetƑen stabil hƑkezelĂ©s mellett is megtartja tulajdonsĂĄgait.

A vaj tĂ­pusai

  • Teavaj: legmagasabb minƑsĂ©gƱ vaj, legalĂĄbb 82% zsĂ­rtartalommal.
  • SĂłs vaj: Ă©tkezĂ©shez kivĂĄlĂł, Ă­zesĂ­tĂ©sre is hasznĂĄlhatĂł.
  • LaktĂłzmentes vaj: speciĂĄlisan Ă©rzĂ©kenyek szĂĄmĂĄra kĂ©szĂŒlt vĂĄltozat.
  • ÍzesĂ­tett vajak: fƱszerekkel, fokhagymĂĄval, zöldfƱszerekkel kevert variĂĄciĂłk.

A vaj sĂŒtĂ©shez Ă©s fƑzĂ©shez is ideĂĄlis: egyensĂșlyt teremt az Ă©telekben, kiemeli az Ă­zeket, selymes textĂșrĂĄt ad, Ă©s gazdagĂ­tja az Ă©telek aromĂĄjĂĄt. A klasszikus francia konyha alapvetƑ zsiradĂ©ka, ahol mĂĄrtĂĄsokhoz Ă©s pĂŒrĂ©khez hasznĂĄljĂĄk intenzĂ­ven.

Egészség és tåpanyagok

BĂĄr a vaj magas kalĂłriatartalmĂș, kis mennyisĂ©gben fogyasztva Ă©rtĂ©kes zsĂ­rokat, A-vitamint Ă©s konjugĂĄlt linolsavat (CLA) tartalmaz, amely hozzĂĄjĂĄrulhat az immunrendszer tĂĄmogatĂĄsĂĄhoz. A vaj termĂ©szetes, adalĂ©kanyag-mentes alapanyag, amely a minimalista, tiszta Ă©trendbe is illeszthetƑ.

A mĂ©rtĂ©kletes vajfogyasztĂĄs nem kĂĄros, hanem hasznos lehet – kĂŒlönösen, ha mĂĄs, iparilag feldolgozott zsiradĂ©kokat vĂĄlt ki vele. Érdemes figyelni azonban a teljes zsĂ­rbevitelre Ă©s az arĂĄnyokra az Ă©trend egĂ©szĂ©ben.

Tårolås és felhasznålåsi tippek

  • HƱtve tĂĄrolandĂł, de felhasznĂĄlĂĄs elƑtt Ă©rdemes szobahƑmĂ©rsĂ©kleten puhĂ­tani.
  • FagyaszthatĂł hosszabb eltarthatĂłsĂĄg Ă©rdekĂ©ben.
  • VilĂĄgostĂłl vĂ©dve tĂĄroljuk, hogy ne avasodjon meg.

AkĂĄr reggelire, akĂĄr ĂŒnnepi sĂŒtemĂ©nyek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez hasznĂĄljuk, a vaj pĂłtolhatatlan alapanyag a konyhĂĄban – termĂ©szetes, gazdag Ă©s karakteres Ă­zvilĂĄggal.

Tåpérték 100 g vajban:
KalĂłria: 717 kcal
Fehérje: 0.9 g
ZsĂ­r: 81 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 51 g
Egyszeresen telĂ­tetlen zsĂ­r: 21 g
Többszörösen telítetlen zsír: 3 g
Szénhidråt: 0.1 g
Cukor: 0.1 g
Rost: 0 g
Koleszterin: 215 mg
NĂĄtrium: 11 mg
A-vitamin: 684 ”g (2280 IU)
D-vitamin: 1 IU
E-vitamin: 2.3 mg
K-vitamin: 7 ”g
Kalcium: 24 mg
KĂĄlium: 7 mg
Magnézium: 2 mg
B12-vitamin: 0.17 ”g