Különböző típusú száraz babok faasztalon, tálkákban és szórva

Bab – A fehérjében gazdag hüvelyes, ami tápláló és sokoldalú alapanyag

Különböző típusú száraz babok faasztalon, tálkákban és szórva

A bab (Phaseolus vulgaris) az egyik legismertebb és leggyakrabban fogyasztott hüvelyes növény, amelyet világszerte nagyra értékelnek magas fehérjetartalma, rostgazdagsága és tápanyagsűrűsége miatt. Több fajtája ismert: fehér bab, vörös vesebab, tarka bab, fekete bab – mindegyik más-más ízvilágot és tápértéket képvisel.

A bab kiváló növényi eredetű fehérjeforrás, és különösen fontos szerepet játszik vegetáriánus és vegán étrendekben. Emellett B-vitaminokban, vasban, magnéziumban, káliumban és antioxidánsokban gazdag. A benne található oldható és oldhatatlan rostok hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez.

A bab egészségügyi előnyei

  • Fehérjében gazdag: Támogatja az izomépítést, hosszan tartó teltségérzetet ad.
  • Rosttartalom: Segíti az emésztést, csökkentheti a koleszterinszintet.
  • Alacsony glikémiás index: Kiegyensúlyozza a vércukorszintet.
  • Vas és folsav: Támogatja a vérképzést és az energiaszintet.
  • Antioxidánsok: Sejtvédő hatásúak, lassítják az öregedést.

A bab rendszeres fogyasztása segíthet a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, valamint hosszan tartó energiát biztosít a nap folyamán.

Felhasználása a konyhában

A bab sokféleképpen elkészíthető: levesek, főzelékek, saláták, rakott ételek, krémek és burgerek alapanyaga lehet. Különösen népszerű a babgulyás, chili con carne, babsaláta vagy mexikói és közel-keleti fogásokban. A száraz babot főzés előtt be kell áztatni legalább 8 órára, hogy gyorsabban megfőjön és könnyebben emészthető legyen.

Tárolás és vásárlás

  • Válassz sérülésmentes, tiszta és száraz szemeket.
  • Száraz, hűvös helyen, jól záródó edényben hónapokig eltartható.
  • Főtt állapotban hűtőben 3–5 napig, fagyasztva akár 3 hónapig is tárolható.

A bab egy igazi szuperélelmiszer, amely nemcsak tápláló és olcsó, hanem rendkívül sokoldalú is – érdemes gyakran beilleszteni az étrendbe.

Tápérték 100 g főtt babban:
Kalória: 127 kcal
Fehérje: 8.7 g
Zsír: 0.5 g
Szénhidrát: 22.8 g
Cukor: 0.6 g
Rost: 6.4 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 405 mg
Kalcium: 46 mg
Magnézium: 43 mg
Foszfor: 142 mg
Vas: 2.1 mg
Cink: 1.0 mg
B1-vitamin: 0.21 mg
B2-vitamin: 0.06 mg
B3-vitamin: 0.5 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 130 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 1.2 mg
D-vitamin: 0 IU
K-vitamin: 3.3 µg