A bab (Phaseolus vulgaris) az egyik legismertebb és leggyakrabban fogyasztott hüvelyes növény, amelyet világszerte nagyra értékelnek magas fehérjetartalma, rostgazdagsága és tápanyagsűrűsége miatt. Több fajtája ismert: fehér bab, vörös vesebab, tarka bab, fekete bab – mindegyik más-más ízvilágot és tápértéket képvisel.
A bab kiváló növényi eredetű fehérjeforrás, és különösen fontos szerepet játszik vegetáriánus és vegán étrendekben. Emellett B-vitaminokban, vasban, magnéziumban, káliumban és antioxidánsokban gazdag. A benne található oldható és oldhatatlan rostok hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez.
A bab rendszeres fogyasztása segíthet a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, valamint hosszan tartó energiát biztosít a nap folyamán.
A bab sokféleképpen elkészíthető: levesek, főzelékek, saláták, rakott ételek, krémek és burgerek alapanyaga lehet. Különösen népszerű a babgulyás, chili con carne, babsaláta vagy mexikói és közel-keleti fogásokban. A száraz babot főzés előtt be kell áztatni legalább 8 órára, hogy gyorsabban megfőjön és könnyebben emészthető legyen.
A bab egy igazi szuperélelmiszer, amely nemcsak tápláló és olcsó, hanem rendkívül sokoldalú is – érdemes gyakran beilleszteni az étrendbe.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.