A pacalt alaposan tisztítsd meg, majd vágd kisebb darabokra. A babot tedd be egy tálba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje, hagyd ázni 2-3 órán át.
Ha nincs friss pacal, használhatsz előfőzött vagy fagyasztott pacalt is. Az áztatás segít, hogy a bab gyorsabban megpuhuljon.
A sárgarépát és a zellert hámozd meg, és vágd fel kisebb darabokra. A hagymát és a fokhagymát is pucold meg, majd apróra vágd.
A zöldségeket érdemes vékonyabbra vágni, hogy gyorsabban megpuhuljanak a levesben.
Egy nagy lábasban hevítsd fel az olajat, majd pirítsd meg benne a hagymát és fokhagymát, amíg üvegesek lesznek. Ekkor add hozzá a sárgarépát, zellert és a pirospaprikát.
A pirospaprika nem csak színt ad, hanem egy kis fűszerességet is, de ügyelj arra, hogy ne pirítsd meg túlzottan, mert keserűvé válhat.
A megpirított zöldségekhez add hozzá a pacalt, a babot és a vizet. Sózd, borsozd, majd forrald fel. Ezt követően takard le, és főzd alacsony hőmérsékleten 1-1.5 órán keresztül.
Ha túl sűrűnek találod a levest, egy kis vizet adva lazíthatsz rajta.
A főzés vége felé add hozzá a lestyánt, és főzd még 5 percig.
A lestyánnak jellegzetes aromája van, így érdemes frissen hozzáadni, hogy megőrizze a friss ízét.
A levest tálald forrón, friss kenyérrel vagy rizssel.
A pacalleves a legjobb, ha frissen tálalod, de másnap is ízletes, mert az ízek még jobban összeérnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.