A birsalma (Cydonia oblonga) egy őszi, intenzíven aromás gyümölcs, amely a rózsafélék családjába tartozik. Külsőre sárga, kissé bolyhos héjú, belül kemény, világossárga hússal rendelkezik, amely nyersen erősen fanyar és húzós ízű, de főzve vagy sütve kiváló ízvilágot nyújt. A birsalma kiváló lekvár-, kompót- és püréalapanyag, de számos jótékony hatással is rendelkezik.
A birsalma magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, enyhítheti a gyomorpanaszokat, savlekötő hatású lehet. Ezen kívül tartalmaz C-vitamint, káliumot, vasat és antioxidánsokat. A népi gyógyászatban már régóta alkalmazzák hurutos megbetegedések és bélproblémák enyhítésére is. Magjának kivonata nyálkaoldó, nyugtató hatású lehet.
A birsalma nyersen ritkán fogyasztott gyümölcs, de főzve, sütve <emkülönleges aromát és textúrát nyújt. Készíthető belőle lekvár, kompót, birsalmasajt, leves, püré, chutney. Gyakran sült húsok mellé társítják vagy desszertek, piték, sütemények ízesítőjeként is használják. Fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel párosítva különösen harmonikus.
A friss birsalma hűvös, szellős helyen akár hónapokig eltartható. Érdemes megvárni, míg az illata intenzíven érezhető – ez jelzi az érettséget. A gyümölcs megmunkálása során ajánlott éles késsel dolgozni, mivel húsa kemény és sűrű rostozatú.
A birsalma nem csupán őszi különlegesség, hanem egy tápanyagban gazdag, természetes alapanyag, amely sokoldalúan felhasználható és karakteres ízvilágával feldobja a konyhai repertoárt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.