Dolma alma vagy birsalmában rizses töltelékkel, friss citromkarikákkal tálalva

Dolma alma vagy birsalmában

A dolma alma vagy birsalmában a török konyha egyik különleges étke, amelyet évszázadok óta készítenek. A recept alapját az alma vagy birsalmában töltött rizs alkotja, amit különféle fűszerekkel és zöldségekkel gazdagítanak. A dolma egy olyan étel, ami könnyen elkészíthető, ugyanakkor ízletes és különleges. Az alma vagy birsalma édes-savanyú ízével remekül kiegészíti a rizses tölteléket, így egy igazán ínycsiklandó fogást készíthetsz belőle.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Alma vagy birsalma
200 g Rizs
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
1 tk. Fűszerpaprika
0.5 tk. Fekete bors
0.5 tk.
2 ek. Petrezselyem
1 db Citrom
400 ml Zöldségleves alaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az almákat vagy birsalmákat mosd meg, vágd le a tetejüket és óvatosan szedd ki a belsejüket egy kanállal, hogy üreges héjat kapj. Az így előkészített almákat vagy birsalmákat enyhén sózd be, és hagyd állni 10-15 percig, hogy kioldódjon belőlük a felesleges víz.

    Ha birsalmát használsz, figyelj rá, hogy egy kicsit tovább kell főzni, mivel keményebb lehet, mint az alma.

    2

    A rizst öblítsd le, majd egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és pirítsd őket 3-4 percig, amíg üvegesek nem lesznek.

    A fokhagymát gyorsan pirítsd, hogy elkerüld a megégést, ami keserű ízt adhat.

    3

    Add hozzá a rizst, és pirítsd további 2-3 percig. Ezután öntsd fel a zöldségleves alaplével, add hozzá a fűszerpaprikát, a fekete borsot és a sót. Keverd össze, és hagyd, hogy a rizs felszívja a folyadékot. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés alaplevet.

    Ne hagyd túl sokáig főzni a rizst, mivel a töltelékben fog még főni. A rizs ne legyen túl puha, inkább kissé al dente.

    4

    Miután a rizs elkészült, hagyd kicsit hűlni, majd keverd hozzá a finomra vágott petrezselymet, és egy kevés citrom levét.

    A friss petrezselyem és citromlé üde ízt adnak a tölteléknek.

    5

    Az almákat vagy birsalmákat töltsd meg a kész rizses töltelékkel. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl szoros, mert a rizs még főzés közben megduzzad.

    Az almákat ne töltsd túl, hogy a héj ne szakadjon el főzés közben.

    6

    A töltött almákat vagy birsalmákat helyezd egy nagyobb lábas aljára, és öntsd rá a maradék alaplevet, hogy éppen ellepje a töltelékeket. Fedd le, és főzd őket 30-40 percig, amíg a rizs és az alma vagy birsalma teljesen megpuhulnak.

    A főzés közben figyeld, hogy a levek ne forrjanak túl gyorsan, különben a dolmák szétnyílhatnak.

    7

    Miután elkészültek, tálald a dolmákat frissen facsart citromlével és egy kis olívaolajjal meglocsolva.

    Tálalás előtt citromkarikákkal is díszítheted a dolmákat.