Az almákat vagy birsalmákat mosd meg, vágd le a tetejüket és óvatosan szedd ki a belsejüket egy kanállal, hogy üreges héjat kapj. Az így előkészített almákat vagy birsalmákat enyhén sózd be, és hagyd állni 10-15 percig, hogy kioldódjon belőlük a felesleges víz.
Ha birsalmát használsz, figyelj rá, hogy egy kicsit tovább kell főzni, mivel keményebb lehet, mint az alma.
A rizst öblítsd le, majd egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és pirítsd őket 3-4 percig, amíg üvegesek nem lesznek.
A fokhagymát gyorsan pirítsd, hogy elkerüld a megégést, ami keserű ízt adhat.
Add hozzá a rizst, és pirítsd további 2-3 percig. Ezután öntsd fel a zöldségleves alaplével, add hozzá a fűszerpaprikát, a fekete borsot és a sót. Keverd össze, és hagyd, hogy a rizs felszívja a folyadékot. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés alaplevet.
Ne hagyd túl sokáig főzni a rizst, mivel a töltelékben fog még főni. A rizs ne legyen túl puha, inkább kissé al dente.
Miután a rizs elkészült, hagyd kicsit hűlni, majd keverd hozzá a finomra vágott petrezselymet, és egy kevés citrom levét.
A friss petrezselyem és citromlé üde ízt adnak a tölteléknek.
Az almákat vagy birsalmákat töltsd meg a kész rizses töltelékkel. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl szoros, mert a rizs még főzés közben megduzzad.
Az almákat ne töltsd túl, hogy a héj ne szakadjon el főzés közben.
A töltött almákat vagy birsalmákat helyezd egy nagyobb lábas aljára, és öntsd rá a maradék alaplevet, hogy éppen ellepje a töltelékeket. Fedd le, és főzd őket 30-40 percig, amíg a rizs és az alma vagy birsalma teljesen megpuhulnak.
A főzés közben figyeld, hogy a levek ne forrjanak túl gyorsan, különben a dolmák szétnyílhatnak.
Miután elkészültek, tálald a dolmákat frissen facsart citromlével és egy kis olívaolajjal meglocsolva.
Tálalás előtt citromkarikákkal is díszítheted a dolmákat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.