A bors az egyik legismertebb és leggyakrabban használt fűszer a világon. Már az ókorban is rendkívül értékes kereskedelmi árunak számított, sőt, a történelem során többször fizetőeszközként is szolgált. A legismertebb változata a fekete bors, de létezik fehér, zöld és vörös változata is, amelyeket ugyanazon növény (Piper nigrum) különböző feldolgozási módjai adnak.
A bors csípős, karakteres ízével nemcsak az ételek fűszerezésére alkalmas, hanem ízkiemelőként és tartósítószerként is működik. A frissen őrölt bors aromája intenzívebb, mivel az illóolajok gyorsan elillannak tárolás közben.
A bors felhasználása univerzális: levesekhez, húsokhoz, halételekhez, pácokhoz, szószokhoz és akár desszertekhez is használható. Frissen őrölve a legerőteljesebb az aromája és hatása.
A bors fő hatóanyaga a piperin, amely serkentheti az emésztést, fokozhatja az anyagcserét, és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Továbbá elősegíti más tápanyagok, például a kurkumin felszívódását.
100 gramm bors magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, és jelentős mennyiségben tartalmaz vasat, mangánt, káliumot és K-vitamint. Természetesen kis mennyiségben fogyasztjuk, de rendszeres használata hozzájárulhat az egészséges étrendhez.
A bors egyszerre klasszikus és nélkülözhetetlen alapanyag minden konyhában – íze, sokoldalúsága és egészségre gyakorolt hatása miatt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.