A búza a világ egyik legrégebben termesztett és legfontosabb gabonaféléje, amely alapvető szerepet tölt be az emberi táplálkozásban. A búzaszemek kemény héjú, ovális alakú magok, amelyekből őrléssel liszt készíthető – ez képezi a kenyér, tészta, sütemények és számtalan élelmiszer alapját.
A teljes kiőrlésű búza a mag minden részét tartalmazza: a korpát, a csírát és az endospermiumot, így több rostot, vitamint és ásványi anyagot biztosít, mint a finomított fehér liszt.
A búza gluténtartalmú gabona, ami lehetővé teszi a kenyértészta rugalmasságát, de a gluténérzékenyek számára nem ajánlott.
100 gramm teljes kiőrlésű búzamag jelentős mennyiségű szénhidrátot (főként keményítőt), fehérjét (beleértve a glutént), valamint rostokat, B-vitaminokat és ásványi anyagokat (magnézium, cink, vas) tartalmaz.
A búzából származó élelmiszerek rendszeres, mértékletes fogyasztása energiát biztosít, segíti az emésztést és hozzájárul a tápanyagbevitelhez. Teljes kiőrlésű formában csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, valamint hosszabb teltségérzetet adhat a magas rosttartalom miatt.
Tárolás: A búzamagokat száraz, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk, légmentesen zárható edényben, így megőrizhetők akár hónapokig is.
A búza tehát alapvető, tápláló és sokoldalúan felhasználható alapanyag, amely a mindennapi étrendünk egyik legfontosabb építőköve.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.