Patholi búzadarával, banánlevelekbe csomagolva, kókuszreszelékkel díszítve

Patholi búzadarával

A Patholi egy tradicionális indiai édesség, amely a Déli-India régióban népszerű, különösen vallási ünnepeken és fesztiválokon. A hagyományos recept búzadara alapú, és kókuszreszelékkel, fahéjjal és friss gyümölcsökkel készül. A banánlevelekben gőzölt változat különösen finom, mivel az étel megőrzi frissességét és gazdag ízét. Az étel gyökerei az indiai kultúrában mélyen gyökereznek, és a családi összejöveteleken a mai napig gyakran készítik.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Búzadara
150 g Kókuszreszelék
50 g Cukor
300 ml Tej
30 g Olvasztott vaj
1 csipet Fahéj
1 csipet
6 db Banánlevelek

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A búzadarát egy száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsd meg 3-4 percig, amíg enyhén aranybarna színt nem kap.

    A pirított búzadara gazdagabb ízt ad az ételnek, így ne siess vele, hagyd, hogy fokozatosan színt kapjon.

    2

    A tejben oldd fel a cukrot és a sót, majd melegítsd fel egy másik edényben, de ne forrald fel.

    A tej ne legyen túl forró, csak langyos, hogy ne égjen meg a búzadara, amikor összekevered.

    3

    Add hozzá a pirított búzadarához a tejet, és folyamatos keverés mellett főzd 5-7 percig, amíg a keverék sűrűsödik.

    A keverést folyamatosan végezd, hogy elkerüld a csomók kialakulását.

    4

    Miután a búzadara megszilárdult, add hozzá az olvasztott vajat, fahéjat és a kókuszreszeléket. Keverd jól össze, és főzd még 2-3 percig.

    Ha még krémesebb textúrát szeretnél, egy kevés tejföl is adható a végén.

    5

    A banánleveleket tisztítsd meg, majd vágd le a kemény ereket. Ezeket a leveleket használjuk a patholi csomagolására.

    A banánleveleket könnyedén megpuhíthatod, ha néhány másodpercre forró vízbe mártod őket.

    6

    Tegyél egy kevés búzadara keveréket a banánlevelek közepére, majd hajtsd össze a leveleket, hogy kis csomagokat képezzenek. Az összehajtott leveleket gőzöld 20-25 percig.

    A banánlevelek biztosítják, hogy a patholi ízletes és nedves maradjon a gőzölés során.

    7

    Miután elkészült, tálald a Patholit melegen, és ízlés szerint további kókuszreszelékkel díszítheted.

    A meleg patholit könnyen díszítheted friss gyümölcsökkel is, például mangóval vagy banánnal.