Friss cukkini fĂ©lbevĂĄgva, vilĂĄgos belsƑ rĂ©sszel Ă©s sima zöld hĂ©jjal

Cukkini – A sokoldalĂș, kalĂłriaszegĂ©ny zöldsĂ©g, amit egĂ©sz Ă©vben Ă©rdemes fogyasztani

Friss cukkini fĂ©lbevĂĄgva, vilĂĄgos belsƑ rĂ©sszel Ă©s sima zöld hĂ©jjal

A cukkini (Cucurbita pepo var. cylindrica) egy rendkĂ­vĂŒl sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł nyĂĄri zöldsĂ©g, amely szinte bĂĄrmely diĂ©tĂĄs Ă©trendbe beilleszthetƑ. Alacsony kalĂłriatartalma Ă©s magas vĂ­ztartalma miatt a fogyĂłkĂșrĂĄzĂłk kedvence, de rost- Ă©s vitamintartalmĂĄnak köszönhetƑen az egĂ©szsĂ©ges tĂĄplĂĄlkozĂĄs szerves rĂ©sze is lehet.

A cukkini kivĂĄlĂł C-vitamin, B6-vitamin, kĂĄlium, magnĂ©zium Ă©s rost forrĂĄs. A hĂ©ja is fogyaszthatĂł, Ă­gy a benne lĂ©vƑ fitonutriensek Ă©s antioxidĂĄnsok teljes egĂ©szĂ©ben hasznosulhatnak. A legjobb, ha frissen, zsenge ĂĄllapotban kerĂŒl felhasznĂĄlĂĄsra, mivel ekkor tartalmazza a legtöbb tĂĄpanyagot.

A cukkini egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

  • Alacsony kalĂłriatartalom: IdeĂĄlis testsĂșlycsökkentƑ Ă©trendhez.
  • Rostokban gazdag: SegĂ­ti az emĂ©sztĂ©st, tĂĄmogatja a bĂ©lmƱködĂ©st.
  • KĂĄliumtartalma: HozzĂĄjĂĄrul a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©hez.
  • C-vitamin: ErƑsĂ­ti az immunrendszert, antioxidĂĄns hatĂĄsĂș.
  • Magas vĂ­ztartalom: HidratĂĄl, frissĂ­tƑ, segĂ­ti a mĂ©regtelenĂ­tĂ©st.

A cukkini fogyasztåsa ajånlott azoknak, akik cukorbetegségre hajlamosak, mivel alacsony glikémiås indexszel rendelkezik. Segíthet a vércukorszint stabilizålåsåban, valamint a vérnyomås csökkentésében is.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A cukkini rendkĂ­vĂŒl sokoldalĂș: sĂŒthetƑ, grillezhetƑ, fƑzhetƑ, reszelhetƑ, tölthetƑ vagy akĂĄr levesek, rakott Ă©telek, fasĂ­rtok Ă©s pitĂ©k rĂ©sze is lehet. Nyersen is fogyaszthatĂł salĂĄtĂĄkban, vagy smoothie-khoz is adhatĂł. A cukkini spirĂĄlozva tĂ©sztapĂłtlĂłkĂ©nt is ismert „zoodles” nĂ©ven.

Tårolås és våsårlåsi tippek

  • Friss cukkinit vĂĄlassz, amely feszes, sima hĂ©jĂș, nehĂ©z a mĂ©retĂ©hez kĂ©pest.
  • HƱtƑszekrĂ©nyben 5-7 napig is elĂĄll.
  • Ne hĂĄmozd meg, mert a hĂ©jban talĂĄlhatĂł a legtöbb fitonutriens Ă©s antioxidĂĄns.

A cukkini a magyar Ă©s a nemzetközi konyha kedvelt alapanyaga, amely egĂ©sz Ă©vben könnyen elĂ©rhetƑ, kĂŒlönösen a nyĂĄri hĂłnapokban. Ha egy könnyƱ, gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ Ă©s egĂ©szsĂ©ges zöldsĂ©get keresel, a cukkini ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs.

Tåpérték 100 g cukkini esetén:
KalĂłria: 17 kcal
Fehérje: 1.2 g
ZsĂ­r: 0.3 g
Szénhidråt: 3.1 g
Cukor: 2.0 g
Rost: 1.1 g
NĂĄtrium: 8 mg
KĂĄlium: 261 mg
Kalcium: 16 mg
Magnézium: 18 mg
Vas: 0.37 mg
Cink: 0.32 mg
B1-vitamin: 0.045 mg
B2-vitamin: 0.094 mg
B3-vitamin: 0.451 mg
B6-vitamin: 0.163 mg
Folsav: 24 ”g
A-vitamin: 200 IU
C-vitamin: 17.9 mg
D-vitamin: 0 IU
K-vitamin: 4.3 ”g