Dióbél félbevágva fa tálban és rusztikus felületen szórtan

Dió: Az agyserkentő szupermag – tápérték, hatások és felhasználás

Dióbél félbevágva fa tálban és rusztikus felületen szórtan

A dió az egyik legismertebb és legkedveltebb olajos magféle, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül tápláló is. A dió (Juglans regia) omega-3 zsírsavakban, E-vitaminban, fehérjében és antioxidánsokban gazdag, ezért szuperélelmiszerként tartják számon. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat az idegrendszerre, szívre, keringésre és agyműködésre.

A dióbél felhasználása rendkívül sokrétű: nyersen, pirítva, darálva vagy akár dióvajként is fogyasztható. Kiemelkedő szerepe van a magyar konyha édességeiben, de salátákhoz, mártásokhoz és húsos ételekhez is kiválóan illik.

A dió jótékony hatásai

A dió magas telítetlen zsírsavtartalma – különösen az alfa-linolénsav (ALA) – hozzájárul a szív- és érrendszeri egészséghez. Emellett antioxidáns hatású vegyületei (mint pl. polifenolok) csökkenthetik a gyulladást és a sejtkárosodást. Rendszeres fogyasztása javíthatja a memóriát, csökkentheti a vérnyomást és hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához is.

Gazdag rostban, fehérjében, B-vitaminokban és ásványi anyagokban – így a dió nemcsak energiaforrás, de tápanyagban sűrű élelmiszer is. Különösen ajánlott vegetáriánus és vegán étrendbe illeszteni.

Konyhai felhasználása

  • Darált dió – sütemények, bejgli, rétes és krémek töltelékeként.
  • Pirított dióbél – salátákhoz, rizses vagy zöldséges ételekhez.
  • Dióvaj – természetes, egészséges alternatíva a mogyoróvaj helyett.
  • Diós panír vagy morzsa – húsok, halak bundázásához különleges ízhatással.
  • Energiaszelet vagy müzli – házi készítésű snackekbe keverve.

Tárolás: A dió magas zsírtartalma miatt hajlamos az avasodásra, ezért légmentesen zárva, hűtőben vagy fagyasztóban javasolt tartani, különösen darált vagy aprított állapotban.

A dió nem csupán egy klasszikus ünnepi hozzávaló, hanem tudományosan is elismert egészséges alapanyag, amit érdemes rendszeresen fogyasztani.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 654 kcal
Fehérje: 15.2 g
Zsír: 65.2 g
Szénhidrát: 13.7 g
Cukor: 2.6 g
Rost: 6.7 g
Nátrium: 2 mg
Kálium: 441 mg
Kalcium: 98 mg
Magnézium: 158 mg
Foszfor: 346 mg
Vas: 2.9 mg
Cink: 3.1 mg
B1-vitamin: 0.34 mg
B2-vitamin: 0.15 mg
B3-vitamin: 1.12 mg
B6-vitamin: 0.54 mg
Folsav: 98 µg
A-vitamin: 20 IU
C-vitamin: 1.3 mg
D-vitamin: 0 IU