Szeletelt és megtisztított fehér csiperkegomba fa vågódeszkån

FehĂ©r csiperke – A mindennapok leggyakrabban hasznĂĄlt gombĂĄja

Szeletelt és megtisztított fehér csiperkegomba fa vågódeszkån

A fehĂ©r csiperke (Agaricus bisporus) a legismertebb Ă©s leggyakrabban fogyasztott termesztett gombafaj vilĂĄgszerte. HĂłfehĂ©r, tömör hĂșsĂș, enyhĂ©n földes illatĂș, Ă©s szinte minden Ă©lelmiszerbolt polcĂĄn megtalĂĄlhatĂł. MegbĂ­zhatĂł, könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ, sokoldalĂș alapanyag, amely a hĂ©tköznapi Ă©s ĂŒnnepi Ă©telekben egyarĂĄnt jĂłl szerepel.

A csiperkegomba rendkĂ­vĂŒl alacsony kalĂłriatartalommal rendelkezik, miközben tĂĄpanyagban gazdag. Semleges Ă­ze miatt kivĂĄlĂłan kombinĂĄlhatĂł mĂĄs alapanyagokkal, Ă©s szinte bĂĄrmilyen fƱszerezĂ©s mellett jĂłl Ă©rvĂ©nyesĂŒl.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A fehĂ©r csiperke fƑzhetƑ, sĂŒthetƑ, grillezhetƑ Ă©s akĂĄr töltve is kĂ©szĂ­thetƑ. Leggyakoribb elkĂ©szĂ­tĂ©si mĂłdjai:

  • PörköltkĂ©nt: hagymĂĄs, tejfölös vĂĄltozatban hĂșsmentes fƑételkĂ©nt.
  • RĂĄntva: klasszikus panĂ­rozott formĂĄban, tartĂĄrmĂĄrtĂĄssal.
  • SĂŒtve serpenyƑben: fokhagymĂĄval Ă©s friss zöldfƱszerekkel.
  • GombĂĄs omletthez vagy rĂĄntottĂĄhoz: gyors reggeli vagy vacsora.
  • Töltve: sajttal, zöldsĂ©ggel, hĂșsfĂ©lĂ©kkel megtöltve Ă©s megsĂŒtve.

TisztĂ­tĂĄsa sorĂĄn elegendƑ a szennyezett rĂ©szeket levĂĄgni, Ă©s a kalapot ĂĄttörölni nedves papĂ­rtörlƑvel. A vĂ­z alatti hosszas mosĂĄst kerĂŒlni kell, mivel a gomba gyorsan magĂĄba szĂ­vja a nedvessĂ©get.

TĂĄpanyagtartalma Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A fehĂ©r csiperke Ă©rtĂ©kes fehĂ©rjĂ©ket Ă©s B-vitaminokat tartalmaz, amelyek elƑsegĂ­tik az idegrendszer, az anyagcsere Ă©s az immunrendszer mƱködĂ©sĂ©t:

  • FehĂ©rje: 3,1 g / 100 g – kĂŒlönösen hasznos hĂșsmentes Ă©trendben.
  • B2, B3 Ă©s B6-vitamin: tĂĄmogatjĂĄk az energiatermelĂ©st Ă©s a sejtregenerĂĄciĂłt.
  • D-vitamin: ritka növĂ©nyi forrĂĄskĂ©nt segĂ­thet a csontanyagcserĂ©ben.
  • KĂĄlium, foszfor: hozzĂĄjĂĄrulnak az idegrendszer Ă©s az izmok egĂ©szsĂ©ges mƱködĂ©sĂ©hez.
  • AntioxidĂĄnsok: vĂ©denek a sejtkĂĄrosĂ­tĂł hatĂĄsok ellen.

Alacsony zsír- és kalóriatartalma miatt diétås étrendekben is kivåló vålasztås.

Tårolås és biztonsåg

A fehĂ©r csiperke hƱtƑszekrĂ©nyben 3–4 napig eltarthatĂł, de mindig ellenƑrizzĂŒk, nem nyĂĄlkĂĄsodik-e vagy kellemetlen szagĂș-e. Frissen a legĂ­zletesebb, de jĂłl fagyaszthatĂł, akĂĄr szeletelve is.

A fehĂ©r csiperke a konyhĂĄk igazi alapköve – egyszerƱen elkĂ©szĂ­thetƑ, tĂĄplĂĄlĂł, Ă©s vĂĄltozatos formĂĄban tĂĄlalhatĂł.

Tåpérték 100 g fehér csiperkegombåban:
KalĂłria: 22 kcal
Fehérje: 3.1 g
ZsĂ­r: 0.3 g
Szénhidråt: 3.3 g
Cukor: 0.9 g
Rost: 1.7 g
KĂĄlium: 396 mg
Foszfor: 110 mg
NĂĄtrium: 5 mg
Kalcium: 6 mg
Magnézium: 9 mg
Szelén: 8.9 ”g
B1-vitamin: 0.05 mg
B2-vitamin: 0.25 mg
B3-vitamin: 4.5 mg
B6-vitamin: 0.09 mg
Folsav: 16 ”g
D-vitamin: 5 IU
C-vitamin: 1.5 mg