A fehérrépa (Petroselinum crispum var. tuberosum), más néven petrezselyemgyökér, az egyik legismertebb és leggyakrabban használt gyökérzöldség a magyar konyhában. Karakteres aromájával alapvető összetevője a húsleveseknek, zöldségleveseknek és főzelékeknek, de akár önállóan is felhasználható különféle ételekben.
Ez az alacsony kalóriatartalmú, tápanyagokban gazdag zöldség kiváló C-vitamin-, K-vitamin-, folsav- és rostforrás, valamint jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat. Enyhe vizelethajtó hatásáról is ismert.
A fehérrépa rendszeres fogyasztása segíthet az emésztőrendszeri problémák enyhítésében, támogatja a vitamin- és ásványianyag-bevitelt, miközben kellemes ízt ad az ételeknek.
Elsősorban leveszöldségként ismert, de kiváló pürék, főzelékek, rakott ételek és sült zöldségköretek alapanyagaként is. Nyersen reszelve salátákhoz is adható, íze enyhén fűszeres, édeskés. Kiválóan párosítható répával, burgonyával, karalábéval és más gyökérzöldségekkel.
A fehérrépa a magyar konyha egyik legfontosabb aromazöldsége, amely nemcsak ízt ad az ételeknek, hanem értékes tápanyagokkal is ellátja a szervezetet. Ha egészséges és természetes ízfokozót keresel, ez a gyökérzöldség ideális választás.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.