A feketebab (Phaseolus vulgaris var. black turtle) egy rendkívül tápláló, sötét színű hüvelyes növény, amely főként latin-amerikai és mexikói konyhák alapanyaga. Egyre népszerűbb a vegetáriánus és vegán étrendekben is, mivel magas fehérje-, rost- és antioxidáns-tartalommal rendelkezik.
A feketebab gazdag növényi fehérjében, oldható rostban, folsavban, vasban, magnéziumban és polifenolokban. A fekete héj színét adó flavonoidoknak köszönhetően antioxidáns hatása kiemelkedő, amely segíthet a sejtvédelemben és a gyulladások csökkentésében.
A feketebab rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez, az immunrendszer erősítéséhez és a testsúly fenntartásához. Lassú felszívódása miatt hosszan tartó energiát biztosít.
A feketebab jól illeszkedik salátákhoz, ragukhoz, levesekhez, pürékhez és chili con carne vagy mexikói burritók töltelékeként is kiváló. Íze enyhén diós, állaga krémes, mégis tartja a formáját főzés után. Főzés előtt 8–12 órás áztatás ajánlott, majd 60–90 perc alatt puhára fő.
A feketebab nem csupán trendi alapanyag, hanem valódi tápanyagbomba is. Segít fenntartani az egészséget, miközben sokoldalúan felhasználható a mindennapi étrendben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.