Fényes, nyers és főtt feketebab kerámia tálban és rusztikus asztalon

Feketebab – A rost- és fehérjedús szuperhüvelyes, amely táplál és véd

Fényes, nyers és főtt feketebab kerámia tálban és rusztikus asztalon

A feketebab (Phaseolus vulgaris var. black turtle) egy rendkívül tápláló, sötét színű hüvelyes növény, amely főként latin-amerikai és mexikói konyhák alapanyaga. Egyre népszerűbb a vegetáriánus és vegán étrendekben is, mivel magas fehérje-, rost- és antioxidáns-tartalommal rendelkezik.

A feketebab gazdag növényi fehérjében, oldható rostban, folsavban, vasban, magnéziumban és polifenolokban. A fekete héj színét adó flavonoidoknak köszönhetően antioxidáns hatása kiemelkedő, amely segíthet a sejtvédelemben és a gyulladások csökkentésében.

A feketebab jótékony hatásai

  • Fehérje: Kiváló növényi eredetű fehérjeforrás.
  • Rost: Támogatja az emésztést, elősegíti a teltségérzetet.
  • Antioxidánsok: Védik a sejteket az oxidatív stressztől.
  • Folsav és vas: Fontosak a vérképzéshez és energiaellátáshoz.
  • Alacsony glikémiás index: Jótékony hatású a vércukorszintre.

A feketebab rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez, az immunrendszer erősítéséhez és a testsúly fenntartásához. Lassú felszívódása miatt hosszan tartó energiát biztosít.

Konyhai felhasználása

A feketebab jól illeszkedik salátákhoz, ragukhoz, levesekhez, pürékhez és chili con carne vagy mexikói burritók töltelékeként is kiváló. Íze enyhén diós, állaga krémes, mégis tartja a formáját főzés után. Főzés előtt 8–12 órás áztatás ajánlott, majd 60–90 perc alatt puhára fő.

Tárolás és tippek

  • Száraz, hűvös helyen tárold légmentesen.
  • Főtt állapotban hűtőben 4–5 napig, fagyasztva akár 3 hónapig eltartható.
  • Kiváló fehérje- és rostpótló húsmentes étrendben.

A feketebab nem csupán trendi alapanyag, hanem valódi tápanyagbomba is. Segít fenntartani az egészséget, miközben sokoldalúan felhasználható a mindennapi étrendben.

Tápérték 100 g főtt feketebabban:
Kalória: 132 kcal
Fehérje: 8.9 g
Zsír: 0.5 g
Szénhidrát: 23.7 g
Cukor: 0.3 g
Rost: 8.7 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 355 mg
Kalcium: 27 mg
Magnézium: 70 mg
Foszfor: 140 mg
Vas: 2.1 mg
Cink: 1.1 mg
B1-vitamin: 0.24 mg
B2-vitamin: 0.06 mg
B3-vitamin: 0.5 mg
B6-vitamin: 0.13 mg
Folsav: 149 µg
A-vitamin: 5 IU
C-vitamin: 0.9 mg
D-vitamin: 0 IU
K-vitamin: 2.3 µg