Száraz fusilli tészta spirál alakban fa felületen

Fusilli – Az orsó alakú tészta, ami minden szószt magába zár

Száraz fusilli tészta spirál alakban fa felületen

A fusilli, magyarul orsótészta, egy spirál vagy csavart formájú száraztészta, amely Olaszországból származik, de világszerte elterjedt alapanyaggá vált. Alakja nemcsak esztétikai szerepet tölt be, hanem praktikus funkcióval is bír: kitűnően megfogja a szószokat, legyenek azok tejszínesek, paradicsomosak vagy olívaolajosak.

A fusilli tészta durumbúzából és vízből készül, és jellemzően szárított formában kapható. A durumliszt magas fehérjetartalmának és kemény szerkezetének köszönhetően főzés során is al dente állapotban marad, nem esik szét, nem tapad össze.

Fusilli tészta felhasználási módjai

  • Szószos tésztákhoz – különösen jó választás sűrű, darabos ragukhoz (pl. húsos vagy zöldséges bolognai).
  • Tésztasalátákhoz – hidegen is jól használható, különféle zöldségekkel és öntetekkel.
  • Rakott tésztákhoz – sajtokkal, tejföllel rétegezve, sütőben elkészítve.
  • Kreatív, gyors ételekhez – például pesto szósszal vagy csípős fűszerezéssel.

A fusilli főzési ideje általában 8–10 perc, de márkától és vastagságtól függően változhat. Javasolt al dente állapotban leszűrni, majd rögtön tálalni vagy keverni a kívánt szósszal.

Tápanyag-összetétel és előnyök

A fusilli jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, így gyors energiát biztosít. Fehérjében gazdag, különösen ha durumbúzából készül. Emellett B-vitaminokat, vasat, magnéziumot és folsavat is tartalmazhat, főként ha dúsított változatot választunk.

Gluténtartalmú élelmiszer, így gluténérzékenyek számára nem alkalmas, de ma már elérhetők gluténmentes alternatívák is kukorica- vagy rizslisztből.

Tárolási javaslatok

A száraz fusilli hosszú eltarthatóságú – légmentesen zárva, száraz és hűvös helyen évekig megőrzi minőségét. A főtt fusilli hűtőszekrényben 2–3 napig eltartható, ha kis mennyiségű olajjal átforgatva tároljuk, hogy ne tapadjon össze.

Sokoldalúsága, állaga és formája miatt a fusilli kiváló választás a mindennapi főzéshez, akár hétköznapi fogásról, akár különleges alkalomról van szó.

Tápérték 100 g száraz fusilli tésztában:
Kalória: 371 kcal
Fehérje: 13 g
Zsír: 1.5 g
Telített zsír: 0.3 g
Szénhidrát: 75 g
Cukor: 2.5 g
Rost: 3.2 g
Nátrium: 6 mg
Kálium: 126 mg
Kalcium: 21 mg
Magnézium: 25 mg
Vas: 1.3 mg
Cink: 1.1 mg
B1-vitamin: 0.4 mg
B2-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 60 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU