A hoisin szósz egy sűrű, sötét, édesen sós és enyhén fűszeres kínai mártás, amely a keleti gasztronómia egyik legkarakteresebb alapízesítője. Nevét a kantoni „hoi sin” (tenger gyümölcsei) kifejezésről kapta, noha nem tartalmaz tengeri eredetű alapanyagot. Az umami ízvilágot elsősorban a fermentált szójabab, a fokhagyma, a szezámolaj, az ecet, a cukor és a kínai ötfűszerkeverék biztosítja.
A hoisin szósz sokoldalúan használható:
Intenzív, karakteres ízvilága miatt kis mennyiségben is domináns hatást fejt ki. Használata meleg és hideg konyhai alkalmazásban is gyakori.
A hoisin szósz hűtőben, lezárva hosszú ideig eltartható, köszönhetően magas cukor- és sótartalmának. A házi változat frissen készítve 1–2 hétig használható.
A hoisin szósz nem csupán egy ázsiai mártás – hanem komplex, fermentált, sokrétű alapanyag, amelyet érdemes megismerni és beépíteni az európai konyhákba is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.