A karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) az egyik legnépszerűbb káposztafélékhez tartozó zöldség, amely világszerte elismert alacsony kalóriatartalma, magas rost- és vitaminértéke, valamint rendkívül sokoldalú felhasználhatósága miatt. Fehér színű, tömör rózsákból álló virágzata fogyasztható, amelyet gyakran levesekben, főzelékekben, sütve vagy párolva használnak fel.
A karfiol kellemesen enyhe, kissé diós ízű, amely jól kombinálható más zöldségekkel, húsokkal vagy szószokkal. A modern étrendek – mint a ketogén, paleo vagy low-carb – is előszeretettel használják, mivel rizs, burgonya vagy liszt alternatívájaként is működik reszelve, pürésítve vagy lisztesen.
A karfiol alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor gazdag rostban, C-vitaminban, K-vitaminban és folsavban. Tartalmaz továbbá fitonutrienseket és antioxidánsokat, amelyek segítik a szervezet gyulladáscsökkentő folyamatait. Rendszeres fogyasztása:
A karfiol egy kiváló alternatíva azoknak, akik egészséges, változatos és diétabarát zöldséget keresnek. Szinte bármilyen ételben jól érvényesül, miközben alacsony szénhidráttartalma és magas tápértéke révén segíti az egészségtudatos táplálkozást.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.