Frissen vĂĄgott karfiolrĂłzsĂĄk fa pulton, natĂșr formĂĄban

Karfiol – Az egĂ©szsĂ©ges, rostban gazdag zöldsĂ©g sokoldalĂș felhasznĂĄlĂĄsa

Frissen vĂĄgott karfiolrĂłzsĂĄk fa pulton, natĂșr formĂĄban

A karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) az egyik legnĂ©pszerƱbb kĂĄposztafĂ©lĂ©khez tartozĂł zöldsĂ©g, amely vilĂĄgszerte elismert alacsony kalĂłriatartalma, magas rost- Ă©s vitaminĂ©rtĂ©ke, valamint rendkĂ­vĂŒl sokoldalĂș felhasznĂĄlhatĂłsĂĄga miatt. FehĂ©r szĂ­nƱ, tömör rĂłzsĂĄkbĂłl ĂĄllĂł virĂĄgzata fogyaszthatĂł, amelyet gyakran levesekben, fƑzelĂ©kekben, sĂŒtve vagy pĂĄrolva hasznĂĄlnak fel.

A karfiol kellemesen enyhe, kissĂ© diĂłs Ă­zƱ, amely jĂłl kombinĂĄlhatĂł mĂĄs zöldsĂ©gekkel, hĂșsokkal vagy szĂłszokkal. A modern Ă©trendek – mint a ketogĂ©n, paleo vagy low-carb – is elƑszeretettel hasznĂĄljĂĄk, mivel rizs, burgonya vagy liszt alternatĂ­vĂĄjakĂ©nt is mƱködik reszelve, pĂŒrĂ©sĂ­tve vagy lisztesen.

A karfiol felhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©gei

  • SĂŒtve vagy rĂĄntva: fƱszeres bundĂĄban ropogĂłs karfiolrĂłzsĂĄk kĂ©szĂ­thetƑk.
  • FƑzelĂ©knek: tejfölösen vagy rĂĄntĂĄssal klasszikus magyar fogĂĄs.
  • PĂĄrolva köretkĂ©nt: natĂșr, sĂłs vĂ­zben vagy vajjal Ă­zesĂ­tve.
  • LeveskĂ©nt: tejszĂ­nes karfiolkrĂ©mleves, fokhagymĂĄval gazdagĂ­tva.
  • Karfiolrizs: reszelve, pirĂ­tva egĂ©szsĂ©ges rizspĂłtlĂłkĂ©nt hasznĂĄlhatĂł.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A karfiol alacsony kalĂłriatartalmĂș, ugyanakkor gazdag rostban, C-vitaminban, K-vitaminban Ă©s folsavban. Tartalmaz tovĂĄbbĂĄ fitonutrienseket Ă©s antioxidĂĄnsokat, amelyek segĂ­tik a szervezet gyulladĂĄscsökkentƑ folyamatait. Rendszeres fogyasztĂĄsa:

  • TĂĄmogatja az emĂ©sztĂ©st Ă©s telĂ­tettsĂ©gĂ©rzetet ad.
  • ErƑsĂ­ti az immunrendszert a magas C-vitamin-tartalom rĂ©vĂ©n.
  • ElƑsegĂ­ti a sejtvĂ©delem folyamatĂĄt antioxidĂĄns vegyĂŒleteivel.

TĂĄrolĂĄs Ă©s elƑkĂ©szĂ­tĂ©s

  • HƱtƑben tĂĄrolandĂł, nyersen kb. 4–5 napig elĂĄll.
  • ElƑfƑzĂ©st követƑen fagyaszthatĂł, akĂĄr több hĂłnapig is.
  • TisztĂ­tĂĄskor a kĂŒlsƑ leveleket Ă©s a vastagabb torzsĂĄt Ă©rdemes eltĂĄvolĂ­tani.

A karfiol egy kivĂĄlĂł alternatĂ­va azoknak, akik egĂ©szsĂ©ges, vĂĄltozatos Ă©s diĂ©tabarĂĄt zöldsĂ©get keresnek. Szinte bĂĄrmilyen Ă©telben jĂłl Ă©rvĂ©nyesĂŒl, miközben alacsony szĂ©nhidrĂĄttartalma Ă©s magas tĂĄpĂ©rtĂ©ke rĂ©vĂ©n segĂ­ti az egĂ©szsĂ©gtudatos tĂĄplĂĄlkozĂĄst.

Tåpérték 100 g nyers karfiolban:
KalĂłria: 25 kcal
Fehérje: 1.9 g
ZsĂ­r: 0.3 g
Szénhidråt: 4.9 g
Cukor: 1.9 g
Rost: 2.0 g
Kalcium: 22 mg
KĂĄlium: 299 mg
NĂĄtrium: 30 mg
Foszfor: 44 mg
Magnézium: 15 mg
C-vitamin: 48.2 mg
K-vitamin: 15.5 ”g
Folsav: 57 ”g
B6-vitamin: 0.18 mg
A-vitamin: 0 IU
D-vitamin: 0 IU