A körte az egyik legősibb termesztett gyümölcsféle, amelyet már az ókorban is nagy becsben tartottak. Édes, lédús, rostban gazdag, és kiválóan alkalmas mind friss fogyasztásra, mind feldolgozásra. Számos fajtája ismert, különböző ízvilággal és textúrával, amelyek gasztronómiai sokoldalúságát tovább erősítik.
A körte puha, édes gyümölcs, amely magas víztartalommal rendelkezik. Kalóriatartalma alacsony, miközben számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Legértékesebb összetevője a pektin, egy vízben oldódó rost, amely kedvezően hat az emésztésre.
Világszerte több mint 3000 körtefajta létezik, ezek közül néhány a leggyakoribb:
A körte változatosan felhasználható: sütemények, kompótok, saláták, mártások vagy gyümölcslevek készíthetők belőle. Emellett kiválóan párosítható sajtokkal, különösen kéksajttal vagy kecskesajttal.
A körte rendszeres fogyasztása segíthet a vérnyomás szabályozásában, a szív egészségének megőrzésében, valamint az emésztés javításában. A benne található flavonoidok és polifenolok antioxidáns hatásúak, míg a természetes cukortartalma kiegyensúlyozott energiaforrássá teszi.
Friss, szezonális és tápanyagdús gyümölcs, amely a kiegyensúlyozott étrend alapköve lehet minden korosztály számára.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.