Kukoricaliszt kerĂĄmiatĂĄlban, sĂĄrga, por ĂĄllagĂș liszt fa felĂŒleten

Kukoricaliszt – A termĂ©szetes, glutĂ©nmentes alternatĂ­va sĂŒtĂ©shez Ă©s fƑzĂ©shez

Kukoricaliszt kerĂĄmiatĂĄlban, sĂĄrga, por ĂĄllagĂș liszt fa felĂŒleten

A kukoricaliszt egy finomra Ƒrölt lisztfĂ©le, amelyet szĂĄrĂ­tott kukoricaszemekbƑl kĂ©szĂ­tenek. Jellegzetes, enyhĂ©n Ă©deskĂ©s Ă­ze Ă©s sĂĄrga szĂ­ne miatt nemcsak dekoratĂ­v, hanem rendkĂ­vĂŒl Ă­zletes is. TermĂ©szetes mĂłdon glutĂ©nmentes, Ă­gy ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs lisztĂ©rzĂ©kenyek Ă©s glutĂ©nmentes diĂ©tĂĄt követƑk szĂĄmĂĄra.

A kukoricaliszt felhasznĂĄlĂĄsa rendkĂ­vĂŒl sokrĂ©tƱ: sĂŒtĂ©shez, sƱrĂ­tĂ©shez, panĂ­rozĂĄshoz egyarĂĄnt kivĂĄlĂł. Leggyakrabban tortillĂĄk, lepĂ©nyek, palacsintĂĄk, pogĂĄcsĂĄk kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez hasznĂĄljĂĄk, de akĂĄr mĂĄs lisztekkel is keverhetƑ kenyĂ©rfĂ©lĂ©khez.

A kukoricaliszt elƑnyei

  • GlutĂ©nmentes: TermĂ©szetesen nem tartalmaz glutĂ©nt, Ă­gy cöliĂĄkiĂĄsok szĂĄmĂĄra is biztonsĂĄgos.
  • LassĂș felszĂ­vĂłdĂĄs: Alacsony glikĂ©miĂĄs indexe segĂ­ti a stabil vĂ©rcukorszintet.
  • Gazdag rostokban Ă©s antioxidĂĄnsokban: TĂĄmogatja az emĂ©sztĂ©st Ă©s a sejtvĂ©delmet.
  • Könnyen emĂ©szthetƑ: ÉrzĂ©keny emĂ©sztƑrendszer esetĂ©n is jĂłl tolerĂĄlhatĂł.
  • Jellegzetes Ă­zvilĂĄg: EnyhĂ©n Ă©deskĂ©s, kellemes Ă­zt ad az Ă©teleknek.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A kukoricaliszt kivĂĄlĂłan alkalmas palacsintĂĄkhoz, pogĂĄcsĂĄkhoz, lepĂ©nyekhez, sĂłs pitĂ©khez. SƱrĂ­tƑkĂ©nt is hasznĂĄlhatĂł levesekhez, fƑzelĂ©kekhez, mĂĄrtĂĄsokhoz, mivel jĂłl sƱrĂ­t, anĂ©lkĂŒl hogy darabos maradna. PanĂ­rozĂĄsnĂĄl ropogĂłs, vilĂĄgos szĂ­nƱ kĂ©rget ad.

Érdemes mĂĄs lisztekkel keverni – pĂ©ldĂĄul rizsliszttel vagy bĂșzaliszttel –, hogy javĂ­tsuk a tĂ©szta ĂĄllagĂĄt, mivel a kukoricaliszt önmagĂĄban kevesebb kötƑerƑvel rendelkezik. KivĂĄlĂł tortillĂĄk, gnocchi, polenta alapokhoz.

TĂĄrolĂĄs

A nyers kukoricalisztet lĂ©gmentesen zĂĄrva, szĂĄraz Ă©s hƱvös helyen Ă©rdemes tĂĄrolni. Magasabb pĂĄratartalom esetĂ©n hƱtƑszekrĂ©ny is hasznĂĄlhatĂł a frissessĂ©g megƑrzĂ©sĂ©re. 6–8 hĂłnapig eltarthatĂł, ha megfelelƑen van tĂĄrolva.

A kukoricaliszt egy egĂ©szsĂ©ges, termĂ©szetes Ă©s könnyen felhasznĂĄlhatĂł alapanyag, amely jĂłl beilleszthetƑ a glutĂ©nmentes Ă©s modern konyhai receptekbe.

Tåpérték 100 g kukoricalisztben:
KalĂłria: 361 kcal
Fehérje: 6.9 g
ZsĂ­r: 3.9 g
Szénhidråt: 76.9 g
Cukor: 1.2 g
Rost: 7.3 g
NĂĄtrium: 4 mg
KĂĄlium: 315 mg
Kalcium: 6 mg
Magnézium: 33 mg
Foszfor: 86 mg
Vas: 2.4 mg
Cink: 1.2 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.39 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.09 mg
B3-vitamin (niacin): 3.5 mg
B6-vitamin: 0.45 mg
Folsav: 21 ”g
A-vitamin: 214 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU