A lencse (Lens culinaris) az egyik legrégebben termesztett hüvelyes növény, amely kiemelkedő tápértékének köszönhetően napjainkban is a tudatos táplálkozás alapvető eleme. Számos fajtája ismert – barna, zöld, vörös, fekete – amelyek különböző textúrával és főzési idővel rendelkeznek.
A lencse kiváló növényi fehérje-, rost-, vas- és folsavforrás. Alacsony zsírtartalmú, gluténmentes, és alacsony glikémiás indexe miatt kiváló választás cukorbetegek, vegetáriánusok, sportolók és fogyókúrázók számára is.
A lencse rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához, a szív- és érrendszer védelméhez, valamint a hosszú távú teltségérzet biztosításához.
A lencse rendkívül sokoldalú: készíthető belőle főzelék, leves, saláta, köret, fasírt, pástétom vagy curry. A vörös lencse gyorsan megfő és krémes állagú lesz, míg a zöld és barna lencse tartja formáját, így ideális salátákhoz és rakott ételekhez is. Az újévi lencse hagyományosan szerencsét hoz!
A lencse nemcsak finom és kiadós, de kiváló táplálkozás-élettani tulajdonságokkal is rendelkezik. Érdemes beilleszteni a heti étrendbe – változatos, egészséges és költséghatékony alapanyag.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.