Csípős Sambar friss korianderrel tálalva

Sambar csípősen

A sambar egy hagyományos indiai étel, amelyet Dél-Indiában, különösen Tamil Nadu államban készítenek. Az étel fűszeres, gazdag ízvilágával és tápláló összetevőivel igazi népszerűségnek örvend az indiai konyhában. A csípős változata különleges élményt kínál a fűszeres ízek kedvelőinek, miközben a koriander frissessége ellensúlyozza a fűszerek erejét. Ez az étel gyakran kerül rizzsel tálalva, és nagyszerű választás vegetáriánusok számára is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Tárkonyborsó
100 g Lencse
1 db Hagyma
2 db Paradicsom
2 db Zöld chili
3 gerezd Fokhagyma
1 cm Gyömbér
2 ek. Kókuszolaj
2 ek. Sambhar por
1 tk. Kurkuma
1 tk.
1 csokor Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lencsét és tárkonyborsót alaposan mosd meg, majd tedd egy lábasba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzd őket 20-25 percig, amíg megpuhulnak.

    Ha gyorsítani szeretnéd a főzést, használhatsz kuktát is.

    2

    A hagymát apróra vágd, a paradicsomot kockázd fel, a fokhagymát zúzd össze, a gyömbért reszeld le, a zöld chiliket pedig vágd apróra.

    Ha nem szereted a túl csípős ízeket, kevesebb chili is elegendő.

    3

    Egy másik serpenyőben melegítsd fel a kókuszolajat, majd add hozzá a hagymát, fokhagymát és gyömbért. Pirítsd őket 3-4 percig, amíg megpuhulnak és illatosak lesznek.

    Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert keserű ízt adhat az ételnek.

    4

    Add hozzá a paradicsomot, zöld chilit, kurkumát és sambhar port, majd pirítsd őket további 5 percig, hogy jól összeérjenek az ízek.

    A sambhar por egy fűszerkeverék, amely a sambar jellegzetes ízét adja – ne hagyd ki belőle!

    5

    Ezután add hozzá a főtt lencsét és tárkonyborsót a serpenyőhöz, öntsd fel vízzel, hogy egy gazdag, sűrű leves alapot kapj. Sózd ízlés szerint.

    Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá még vizet, hogy levesebb legyen.

    6

    Főzd az egészet még 10-15 percig, hogy minden íz jól összeérjen.

    Ha szeretnéd, adj hozzá egy kis kókusztejet is, hogy krémesebb legyen.

    7

    Tálald forrón, friss korianderrel díszítve.

    A friss koriander egy kellemes citrusos ízt ad az ételnek, és frissíti a sambar gazdag ízét.