CsípƑs Sambar friss korianderrel tálalva

Sambar csípƑsen

A sambar egy hagyomĂĄnyos indiai Ă©tel, amelyet DĂ©l-IndiĂĄban, kĂŒlönösen Tamil Nadu ĂĄllamban kĂ©szĂ­tenek. Az Ă©tel fƱszeres, gazdag Ă­zvilĂĄgĂĄval Ă©s tĂĄplĂĄlĂł összetevƑivel igazi nĂ©pszerƱsĂ©gnek örvend az indiai konyhĂĄban. A csĂ­pƑs vĂĄltozata kĂŒlönleges Ă©lmĂ©nyt kĂ­nĂĄl a fƱszeres Ă­zek kedvelƑinek, miközben a koriander frissessĂ©ge ellensĂșlyozza a fƱszerek erejĂ©t. Ez az Ă©tel gyakran kerĂŒl rizzsel tĂĄlalva, Ă©s nagyszerƱ vĂĄlasztĂĄs vegetĂĄriĂĄnusok szĂĄmĂĄra is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 200 g Tárkonyborsó
⭕ 100 g Lencse
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 2 db Paradicsom
⭕ 2 db Zöld chili
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 cm GyömbĂ©r
⭕ 2 ek. Kókuszolaj
⭕ 2 ek. Sambhar por
⭕ 1 tk. Kurkuma
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 csokor Friss koriander

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A lencsĂ©t Ă©s tĂĄrkonyborsĂłt alaposan mosd meg, majd tedd egy lĂĄbasba, Ă©s önts rĂĄ annyi vizet, hogy ellepje. FƑzd Ƒket 20-25 percig, amĂ­g megpuhulnak.

    Ha gyorsĂ­tani szeretnĂ©d a fƑzĂ©st, hasznĂĄlhatsz kuktĂĄt is.

    2

    A hagymĂĄt aprĂłra vĂĄgd, a paradicsomot kockĂĄzd fel, a fokhagymĂĄt zĂșzd össze, a gyömbĂ©rt reszeld le, a zöld chiliket pedig vĂĄgd aprĂłra.

    Ha nem szereted a tĂșl csĂ­pƑs Ă­zeket, kevesebb chili is elegendƑ.

    3

    Egy mĂĄsik serpenyƑben melegĂ­tsd fel a kĂłkuszolajat, majd add hozzĂĄ a hagymĂĄt, fokhagymĂĄt Ă©s gyömbĂ©rt. PirĂ­tsd Ƒket 3-4 percig, amĂ­g megpuhulnak Ă©s illatosak lesznek.

    Ne pirĂ­tsd tĂșl a fokhagymĂĄt, mert keserƱ Ă­zt adhat az Ă©telnek.

    4

    Add hozzĂĄ a paradicsomot, zöld chilit, kurkumĂĄt Ă©s sambhar port, majd pirĂ­tsd Ƒket tovĂĄbbi 5 percig, hogy jĂłl összeĂ©rjenek az Ă­zek.

    A sambhar por egy fƱszerkeverĂ©k, amely a sambar jellegzetes Ă­zĂ©t adja – ne hagyd ki belƑle!

    5

    EzutĂĄn add hozzĂĄ a fƑtt lencsĂ©t Ă©s tĂĄrkonyborsĂłt a serpenyƑhöz, öntsd fel vĂ­zzel, hogy egy gazdag, sƱrƱ leves alapot kapj. SĂłzd Ă­zlĂ©s szerint.

    Ha tĂșl sƱrƱnek talĂĄlod, adj hozzĂĄ mĂ©g vizet, hogy levesebb legyen.

    6

    FƑzd az egĂ©szet mĂ©g 10-15 percig, hogy minden Ă­z jĂłl összeĂ©rjen.

    Ha szeretnéd, adj hozzå egy kis kókusztejet is, hogy krémesebb legyen.

    7

    TĂĄlald forrĂłn, friss korianderrel dĂ­szĂ­tve.

    A friss koriander egy kellemes citrusos ízt ad az ételnek, és frissíti a sambar gazdag ízét.