A lestyán (Levisticum officinale) a magyar konyha egyik alulértékelt, mégis rendkívül hatékony fűszernövénye. Erőteljes, zellerre emlékeztető aromája miatt gyakran nevezik „természetes ételízesítőnek” vagy „Maggi-fűszerlevélnek”. Szárított levelei és őrölt formája gazdagítja a leveseket, főzelékeket, húsételeket anélkül, hogy mesterséges ízfokozókra lenne szükség.
A szárított lestyánt főként levesekhez, húsos ragukhoz, káposztás és burgonyás ételekhez adják, de házilag készített fűszerkeverékek és pácok alapja is lehet. Intenzív íze miatt kis mennyiségben is elegendő.
A lestyán nemcsak fűszerként, hanem gyógynövényként is értékes:
A szárított lestyánt légmentesen záródó üvegben, hűvös, sötét helyen ajánlott tárolni, így akár 6–12 hónapig is megőrzi jellegzetes aromáját. Az őrölt változat gyorsabban adja le ízét, így ideális gyorsételekhez vagy fűszersó-alaphoz.
A lestyán tehát nem csupán aromás fűszer, hanem természetes gyógyhatású növény is – a modern és hagyományos konyha nélkülözhetetlen kelléke.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.