Szárított lestyánlevél és őrölt lestyánpor konyhai felületen

Lestyán: A természetes ízfokozó, amit a magyar konyha méltatlanul hanyagol

Szárított lestyánlevél és őrölt lestyánpor konyhai felületen

A lestyán (Levisticum officinale) a magyar konyha egyik alulértékelt, mégis rendkívül hatékony fűszernövénye. Erőteljes, zellerre emlékeztető aromája miatt gyakran nevezik „természetes ételízesítőnek” vagy „Maggi-fűszerlevélnek”. Szárított levelei és őrölt formája gazdagítja a leveseket, főzelékeket, húsételeket anélkül, hogy mesterséges ízfokozókra lenne szükség.

Lestyán felhasználása a konyhában

A szárított lestyánt főként levesekhez, húsos ragukhoz, káposztás és burgonyás ételekhez adják, de házilag készített fűszerkeverékek és pácok alapja is lehet. Intenzív íze miatt kis mennyiségben is elegendő.

  • Levesekhez: húsleves, zöldségleves, krémlevesek
  • Ragukhoz: marha-, csirke- vagy sertéspörköltekhez
  • Káposztás és krumplis ételekhez: savanyú káposzta, rakott burgonya
  • Pácokhoz: különösen jól működik fokhagymával, köménnyel, majoránnával kombinálva

Gyógyhatásai

A lestyán nemcsak fűszerként, hanem gyógynövényként is értékes:

  • Emésztést segítő – serkenti a gyomor- és epeműködést, csökkenti a puffadást
  • Vízhajtó hatású – enyhíti a vízvisszatartást és a duzzanatokat
  • Gyulladáscsökkentő – segíthet húgyúti fertőzések esetén
  • Természetes ízfokozó – kiváltja a nátrium-glutamátra épülő ételízesítőket

Tárolás és használat

A szárított lestyánt légmentesen záródó üvegben, hűvös, sötét helyen ajánlott tárolni, így akár 6–12 hónapig is megőrzi jellegzetes aromáját. Az őrölt változat gyorsabban adja le ízét, így ideális gyorsételekhez vagy fűszersó-alaphoz.

A lestyán tehát nem csupán aromás fűszer, hanem természetes gyógyhatású növény is – a modern és hagyományos konyha nélkülözhetetlen kelléke.

Tápérték 100 g szárított lestyánban:
Kalória: 237 kcal
Fehérje: 17.8 g
Zsír: 4.9 g
Szénhidrát: 49.4 g
Cukor: 0.9 g
Rost: 31.0 g
Nátrium: 80 mg
Kálium: 1600 mg
Kalcium: 2100 mg
Magnézium: 350 mg
Vas: 41.8 mg
Cink: 3.7 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.27 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.35 mg
B3-vitamin (niacin): 4.6 mg
B6-vitamin: 0.89 mg
Folsav: 180 µg
C-vitamin: 35 mg
A-vitamin: 9800 IU
E-vitamin: 6.2 mg