Ciorba de fasole, román babos zöldségleves tálalva petrezselyemmel

Ciorba de fasole (babbal)

A ciorba de fasole a román konyha egyik klasszikusa, amelyet általában savanykás ízvilággal, zöldségekkel és gyakran füstölt hússal készítenek. Ez a változat a vegetáriánus hagyományokat követi, mégis mély, gazdag ízeket kínál a paradicsom, ecet és friss zöldségek révén. A ciorba, vagyis savanyú leves, Délkelet-Európa-szerte népszerű, de Romániában különösen fontos szerepe van a hétköznapi és ünnepi asztalokon egyaránt. A ciorba de fasole ideális a hűvös időszakban, amikor valami laktató, melegítő ételre vágyunk. Technikai tipp: az ecetet mindig a főzés végén add hozzá, hogy ne veszítsen az aromájából. A leves másnapra még finomabb, mivel az ízek tovább érnek – tedd hűtőbe, és újramelegítés után még tartalmasabb ételt kapsz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 50 perc
1350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Száraz fehér bab
2 db Vöröshagyma
2 db Sárgarépa
2 szál Zeller (száras)
1 db Paprika (piros húsú)
1 ek. Parajdi vagy savanykás ecet
200 ml Paradicsomlé
2 db Babérlevél
1.5 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 ek. Friss petrezselyem
2 ek. Olaj
2.5 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A babot áztasd be előző este hideg vízbe. Másnap öntsd le róla a vizet, majd tedd fel friss vízben főni a babérlevéllel együtt, és főzd kb. 1 órán át, amíg megpuhul.

    A bab főzéséhez mindig használj friss hideg vizet, így kevésbé puffaszt.

    2

    Közben aprítsd fel a hagymát, sárgarépát, zellert és paprikát. Egy nagyobb lábasban hevíts olajat, majd dinszteld meg rajta először a hagymát, majd add hozzá a többi zöldséget is.

    Ne kapjon színt a hagyma, csak legyen üveges – így marad meg a leves frissessége.

    3

    Ha a zöldségek félig megpuhultak, öntsd hozzá a paradicsomlevet, majd add hozzá a főtt babot (levével együtt). Öntsd fel a maradék vízzel.

    Ha túl sűrű lenne, bátran hígítsd, de ne felejtsd újra ellenőrizni az ízesítést.

    4

    Sózd, borsozd, majd forrald fel, és lassú tűzön főzd további 30 percig, míg minden zöldség teljesen megfő.

    A főzés utolsó 5 percében keverd bele az ecetet – ettől lesz savanykás és karakteres a ciorba.

    5

    Tálalás előtt szórd meg frissen aprított petrezselyemmel. Melegen kínáld, friss kenyérrel vagy hagymával.

    Ha autentikus élményt szeretnél, füstölt húslevessel is készítheted – de ez a vegetáriánus verzió is rendkívül gazdag.