Friss és szárított levendulavirágok tálban, citrommal és mézzel

Levendulavirág: Ehető, illatos virág a modern konyhákban – felhasználás, hatás, tápérték

Friss és szárított levendulavirágok tálban, citrommal és mézzel

A levendulavirág (Lavandula angustifolia) egy illatos, ehető virág, amelyet szárított és friss formában is előszeretettel alkalmaznak a gasztronómiában. A levendula jellegzetes lila színe és finoman fűszeres, virágos aromája különleges karaktert ad édességeknek, italoknak és sós ételeknek egyaránt.

Gasztronómiai értéke mellett a levendulavirág természetes nyugtató, amely segítheti az alvást, csökkentheti a szorongást és támogatja az emésztést. Számos modern recept része, különösen a francia és mediterrán konyhában, például levendulás méz, levendulás cukor vagy levendulás limonádé formájában.

Felhasználási lehetőségek

  • Süteményekhez: keksz, piskóta, fagylalt, bonbon ízesítésére.
  • Teához: önállóan vagy kamillával, citromfűvel keverve nyugtató hatású herbatea készíthető belőle.
  • Koktélokhoz, italokhoz: levendulás szirupként, limonádé vagy gin-tonic frissítőjeként.
  • Díszítésként: torták, bonbonok, saláták tetejére, dekoratív célra.
  • Fűszerkeverékekhez: provence-i fűszerkeverék részeként.

Tárolás és előkészítés

Az ehető levendulavirág szárítva hosszan eltartható, jól záródó üvegben, fénytől védve. Friss virágként közvetlenül felhasználható, de csak vegyszermentes, bio forrásból származó virágot használjunk étkezéshez!

Egészségügyi hatásai

A levendulavirág nyugtató, görcsoldó és antibakteriális hatással bír. Teaként segíthet az elalvásban, enyhíti a gyomorpanaszokat, csökkenti a feszültséget. Illóolaj-tartalma – főként linalool és linalil-acetát – aromaterápiás szempontból is kiemelkedő.

Összefoglalás: A levendulavirág nemcsak dekoratív, hanem sokoldalúan használható, természetes, nyugtató hatású alapanyag a modern konyhában és az egészségtudatos életmódban.

Tápérték 100 g szárított levendulavirágban:
Kalória: 49 kcal
Fehérje: 4.0 g
Zsír: 0.6 g
Szénhidrát: 11.2 g
Cukor: 0 g
Rost: 4.7 g
Nátrium: 12 mg
Kálium: 235 mg
Kalcium: 215 mg
Vas: 2.6 mg
C-vitamin: 17 mg
Linalool: ~25–38% (illóolaj-tartalom)
Linalil-acetát: ~25–45%