A levendulavirág (Lavandula angustifolia) egy illatos, ehető virág, amelyet szárított és friss formában is előszeretettel alkalmaznak a gasztronómiában. A levendula jellegzetes lila színe és finoman fűszeres, virágos aromája különleges karaktert ad édességeknek, italoknak és sós ételeknek egyaránt.
Gasztronómiai értéke mellett a levendulavirág természetes nyugtató, amely segítheti az alvást, csökkentheti a szorongást és támogatja az emésztést. Számos modern recept része, különösen a francia és mediterrán konyhában, például levendulás méz, levendulás cukor vagy levendulás limonádé formájában.
Az ehető levendulavirág szárítva hosszan eltartható, jól záródó üvegben, fénytől védve. Friss virágként közvetlenül felhasználható, de csak vegyszermentes, bio forrásból származó virágot használjunk étkezéshez!
A levendulavirág nyugtató, görcsoldó és antibakteriális hatással bír. Teaként segíthet az elalvásban, enyhíti a gyomorpanaszokat, csökkenti a feszültséget. Illóolaj-tartalma – főként linalool és linalil-acetát – aromaterápiás szempontból is kiemelkedő.
Összefoglalás: A levendulavirág nemcsak dekoratív, hanem sokoldalúan használható, természetes, nyugtató hatású alapanyag a modern konyhában és az egészségtudatos életmódban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.